Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖP tänker följa RF:s riktlinjer

Annons

åkte jag till ungdoms-SM i bordtennis för att spegla glädjen och leken inom idrotten – men jag fann en allvarlig vuxenvärld.

Jag upplevde hur allt så i detalj var styrt och organiserat ur ett vuxet tävlingsperspektiv.

Jag såg det också på de bilder jag fick med mig från tävlingen och som publicerades i ÖP dagen efter, hur hela evenemanget var extremt vuxet och manligt. Alla vuxna som sätter regler och lagar och att bringar ordning och reda i kaos. Hur de ser barn som små vuxna, skapar tävlingar seriösa som stora SM eller VM med finaler, pallar och pokaler.

Att bli bedömd och berömd. På gott och ont när allvaret tar över även för de yngsta.

fick jag mig en funderare.

Vem bär ansvaret för att barns idrottande sker på vuxenvärldens villkor?

Att idrotten i sig har ett stort ansvar är givet. Liksom föräldrar. Men även mitt agerande som sportjournalist ställs på sin spets. Vad har medier och jag själv som sportskribent för roll? Hjälper vi till att haussa barn och ungdomar inom idrotten?

Ja, det är min uppfattning.

Vi skriver om unga idrottare som om de vore en del av den vuxna idrottsvärlden. Vi söker nya Zlatans på fotbollsplanen och nya JO Waldners vid pingisbordet men vad vi egentligen finner är barn som kommit litet längre i utvecklingen än andra inom sin åldersgrupp. Dessa hyllas och premieras medan andra barn får stå vid sidan och titta när vi vuxna lyfter fram det som är viktigt.

att inte publicera resultat för barn under 13 år, men denna har inte alltid följts, eller har inte varit tillräckligt tydlig. Nu vill jag göra ett omtag.

när det gäller barn- och ungdomsidrott. Det innebär att vi kommer att publicera resultat i individuella idrotter från och med 13 år och uppåt. När det gäller lagresultat, exempelvis ÖP-liret, publicerar vi matchresultat från och med 12 år och uppåt, som är Svenska fotbollsförbundets rekommendation.

att vi ska sluta skriva om ungdomsidrott. Tvärtom kommer vi att försöka skriva om ungdomars idrottande på ett annat sätt, ur ett perspektiv som mer speglar barns egen syn på idrott. Det blir en spännande och härligt utmanande uppgift.

Mer läsning

Annons