Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-tecknaren Karl-Iwars originalverk till salu

Håggkåbben var under många år hans signatur.

Palme, Bildt, Fälldin och andra rikspolitiker karikerades i dagspolitiska teckningar, liksom utländska ledare från Franco och Khomeini till Reagan och Thatcher.

Annons

Otaliga är de urtypiska jämtländska gubbar och gummor som han ritat av, karikerat och kärleksfullt skojat med. En av de klassiska visar en jämtländsk sängkammare kvällen före älgjakten, där jakthunden nöjt fått krypa ned invid husse, medan hustrun är hänvisad till soffan i vardagsrummet.

Från och med lördag visas ett försvarligt urval originalteckningar av ÖP:s legendariske Karl-Iwar Karlsson på nyöppnade Galleri Mono på Frösön, som ägs av fotografen Lennart Jonasson som själv bor i huset:

– Idén kom upp för ett år sedan när jag och Karl-Iwars son Ulf diskuterade Karl-Iwars verk.

Familjen Karlsson bodde nära galleriet, som ursprungligen var Ica-butik och senare klubblokal för Frösö IF. Ulf bor idag kvar i familjens hus, där han förvarat de uppskattningsvis 5 000 - 6 000 originalteckningar som hans pappa efterlämnade.

– Vi har valt och skrattat och valt igen. Det finns förstås en del skisser och utkast som vi inte kommer att visa, men materialet räcker för flera utställningar.

Så hur löser du det?

– Jag får se. Teckningarna är till salu, så kanske det kommer att bli en naturlig rotation. Annars kan jag tänka mig att vi återkommer med teman, man kan tänka sig julmotiv i december eller liknande.

Och hur har ni valt nu?

– Det är sådant vi gillar, det vi skrattar åt.

Vad gillar du bäst?

– Det är nog de skarpa karikatyrerna, han kunde vara väldigt vass.

Teckningarna hänger på klädstreck uppsatta med klädnypor i en del av lokalen, i andra delen ska Lennart visa hans akvareller som ofta är resereportage eller illustrationer till noveller eller berättelser som var införda i ÖP.

Uppskattningsvis hänger flera hundra teckningar på strecken nu, av ett grundmaterial på mer än det tiodubbla. Det är blandningar av lustiga och allvarliga kommentarer, allt från sportkrönikor och lördagsextra till jämtgubbarna och riktigt elaka porträtt av diktatorer som Khomeini och Franco, den senare får smaka på sin egen medicin och garrotteras.

Själv minns Lennart sina olika möten med Karl-Iwar, allt från ett sommarvikariat på ÖP 1978 och framåt:

– Vi råkade vara i Grekland samtidigt en gång och hängde på en bar tillsammans, han var väldigt trevlig och rolig, vi hade kul.

Under många år gav ÖP ut en årsbok med Karl-Iwars teckningar med namnet "Vad har jag gjort"? och utställningen på Mono anspelar på det när den döpts till "Vad han har gjort!".

Utöver teckningarna visar Lennart några små flygplansmodeller som uppenbarligen byggts ihop med tryck som publicerats i tidningen. Karl-Iwar var dessutom hängiven användare av de första datorprogrammen för flygsimulering som kom på 80-talet.

– Jag jobbade som tonåring extra på Korg-Olles och minns att han var inne och köpte balsaträ till flygplan, så nog gillade han flyg, ler Lennart.

• Lördag 16 juni 12.00 Galleri Mono Fritzhemsgatan 92