Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP testar hybriddatorer

Datorer, mobiler, surfplattor; vi får allt fler teknikprylar i hemmet. Nu finns lösningen för dig som vill ha det lite enklare. Vi testar sex hybriddatorer - som kombinerar en bärbar dator med en surfplatta.

Minns du när det var tabu att peka på datorskärmen? Tiderna förändras och i dag bygger mycket av vårt datoranvändande på just pekande.

Hybriddatorn är en relativt ny typ av dator som bygger på idén om att kombinera två funktioner i en produkt. En lättare bärbar dator förvandlas enkelt till en surfplatta och sedan tillbaka, genom att skärm eller tangentbord tas av. Poängen är att du ska få det bästa av två världar, till priset av en. Vårt test visar att hybriderna kanske inte riktigt kan mäta sig med två separata produkter, men att de utför båda uppgifterna med ett godkänt resultat.

Samtliga testade modeller använder operativsystemet Microsoft Windows 8. På vilket sätt produkterna förändras från surfplatta till bärbar dator skiljer sig dock åt. De flesta har en lösning där skärmen trycks fast i tangentbordet. Microsofts produkt Surface Pro 2 har ett tangentbord som även fungerar som skärmskydd. Lenovo har med sin modell Yoga Pro 2 satsat på en lösning där skärmen böjs bakåt.

Andra stora skillnader beror på vad tillverkarna har valt att fokusera på. Vissa ser hybriden som en surfplatta med tangentbord, vilket innebär färre uttag för till exempel usb-tillbehör. Andra tänker sig en bärbar dator med löstagbar skärm och erbjuder fler uttag och bättre tangentbord. Vi har testat med utgångspunkten att hybriden ska fungera i bägge syftena.

Skillnaderna är stora i både prestanda och kvalitet för de olika modellerna. Men framför allt är ergonomin och användarvänligheten betydligt bättre hos modellerna Dell Venue 11 Pro, Microsoft Surface Pro 2 och Lenovo Yoga 2 Pro. Tangentborden är lättare att skriva på och modellerna upplevs som fullgoda alternativ till en vanlig bärbar dator.

Högst betyg får modellerna från Lenovo och Microsoft. Två hybrider av hög kvalitet med genomtänkt design och smarta funktioner. Lenovos Yoga Pro 2 faller däremot på att den är flera tum större vilket gör den både tung och lite otymplig som surfplatta. På grund av det och en något bättre batteritid blir Microsofts Surface Pro 2 testets vinnare.

Henrik Persson/Wiseguide/TT