Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP testar säkerhetskontrollen på flyget

Skiftnycklar, smör, tändstickor och kaviar.

Flygplatschefen Susanne Norman på Åre Östersund flygplats är lite vingklippt efter att säkerhetskontrollen på Frösön missat en hel kökskniv i säkerhetskontrollen.

Hur säkerhetskontrollen kunde missa kökskniven är under utredning. Det händer inte ofta att säkerhetskontrollen gör tabbar som denna. Men det inträffar.

– Det är inte vanligt med missar, det allra mesta hittar vi. Och när missar inträffar anmäler vi det för att säkerheten ska bli ännu bättre, förklarar Norman.

Flygplatsen gör då en så kallad avvikelserapport som skickas till transportstyrelsen.

– Transportstyrelsen är den myndighet som granskar oss och som vi tillsammans arbetar med för att få till en ännu bättre säkerhet.

Det utökade säkerhetsarbetet tog fart rejält i samband med "nine-eleven", terrordåden i New York då World Trade Center skyskraporna rasade. Sen dess omgärdas varje flygresa av ett omfattande säkerhetsarbete.

– Vi hittar ofta farliga föremål eller vätskor som resenärerna inte får ta med ombord. Det inträffar dagligen här på Frösön, säger Norman.

Men vad man får ta med, och vad man inte får ta med är långt i från självklart. En kniv går bra om den är trubbig. En stavficklampa visade sig också gå bra, likaså en skiftnyckel. Men ett paket smör går bort och en tub kaviar får man inte heller ta med sig.

Korkskruv inklusive kniv får du som resenär ta med visade det sig då ÖP gjorde en snabbtest på flygplatsen under måndagen.

– Den stora utmaningen för oss nu är att få gemensamma regler över hela världen. Just nu varierar reglerna beroende på om du är i Europa, Asien eller USA, säger Norman.

För att göra bästa av situationen bör du före avresa kolla upp de regler som gäller på transportstyrelsens hemsida eller på Svedavias hemsida. Det finns också en sammanställning ute på flygplatsen över vad du får ta med och inte ta med.

– Är du fortfarande osäker, ta inte med bagaget in i kabinen utan checka in det, avslutar flygplatschefen Susanne Norman.