Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP testar skruvdragare

En bra skruvdragare med borr bör finnas i varje hem. ÖP har testat åtta batteridrivna 18-voltsmaskiner som alla är dugliga. Men de dyrare är klart bättre än de billigaste.

När man väljer skruvdragare är det värt att både titta på produktspecifikationen och prova hur modellen känns i handen. Greppet, vikten, vinkeln mellan handtaget och chucken, skruvmunstycket, kan vara avgörande detaljer.

Samtliga maskiner i testet har moderna litiumjon-batterier. De är generellt små och lätta och håller laddningen länge, vilket är bra. Något att granska är hur många amperetimmar (Ah) batteriet presterar. Ju högre siffra, desto längre arbetar din skruvdragare på en laddning. En fördel är så klart om din maskin levereras med två batterier så att du alltid har ett fulladdat till hands. Men du kan också själv komplettera med ytterligare ett batteri.

En bra skruvdragare är också kraftfull. Alla maskinerna i testet har samma voltantal (18 V), men volt är inte det enda som avgör styrkan. I stället är det en kombination av volt, amperetimmar, varvtal, vridmoment och design. Två maskiner med samma amperetal får också helt olika resultat när det gäller att dra i skruv, vilket testet visar.

Alla skruvdragare i testet kan användas till borrning och två av dem, Biltema CD 18P och Toolcraft DD18VLI, har dessutom slagfunktion vilket ger plus i kanten. Meec 060-202 är maskinen som inte levererar när det kommer till att borra. Den orkar inte göra tio hål i en regel på en laddning.

Biltema CD 18P sticker ut som bullrig och har dessutom en batteriladdare som för ett irriterande oväsen. Samtidigt är den överlägsen på att dra i skruv tack vare sitt starka batteri.

Ryobi RCD18021L går segrande ur testet. Den är effektiv, har hög kapacitet, ett högt vridmoment och är enkel att hantera. Dessutom är den utrustad med både vattenpass och en magnetplatta för att lägga skruv på.


Krister Holmquist

WiseGuide/TT