Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP testar: Vilka pepparkakor är godast?

Ett säkert tecken på att vi närmar oss december är att pepparkakorna fylls på i butikshyllorna.

Här tar vi reda på vilken pepparkaka som är godast.

Vissa kanske väljer att vänta med att äta pepparkakor till pepparkakans dag den nionde december, men många tycker nog att kakorna har en given plats när det är dags för första adventsfikat. Vi testar åtta olika sorters pepparkakor med den klassiska smaksättningen nejlika, kanel och ingefära.

Trots samma kryddblandning skiljer sig smaken väsentligt åt, enligt vår smakpanel som faktisk är ganska enig i sitt utlåtande. Även tjockleken på kakorna påverkar smakupplevelsen och de allra flesta föredrar en tunn och krispig form, samtidigt som det inte får bli smuligt.

En dålig pepparkaka, menar panelen, är tjock och ogräddad, samt går mer åt godishållet med mycket smör- och kolasmak i stället för att ha en framträdande typisk pepparkakskryddning.

Testvinnare är Annas Original pepparkakor, som tillverkarna själva påstår är "Sveriges mest älskade pepparkaka" - något som alltså kan stämma. Kakorna får omdömen som att de är välbalanserade med god eftersmak, krispiga och lagom tunna samt fint gräddade. Eller som Britta Persson i testpanelen uttrycker det:

- Den här pepparkakan har allt!

Sist i testet hamnar Mormors goda pepparkakor som säljs på ÖoB och är testets billigaste sort.

- Den är lös i hullet, menar Helena Björkvall, som delar uppfattningen med flera andra i panelen om att kakan är smulig och mjölig.

Det påpekas också att den är grådaskig i färgen och smaklös.

Vår smakpanel är i stort alltså överens om vilka pepparkakor som smakar bäst och sämst, även om vissa oenigheter finns. Kung Oscar får av de flesta bara betyget godkänd medan någon tycker att den smakar bäst.

De två ekologiska varianterna som deltar i testet, från Coop Änglamark och Nyåkers, utmärker sig inte särskilt, förutom att Nyåkers är dyrast.

Linn Björklund

Wiseguide/TT

Så gjorde vi:

Testföretaget Wiseguide har med hjälp av en smakpanel utvärderat pepparkakor. Genom ett blindtest har kakorna betygsatts efter smakupplevelse med 1-5 poäng. Slutbetyget är ett genomsnitt av det sammanräknade betyget. Högst betyg är 5 poäng.

Kuriosa:
Pepparkakor såldes förr i tiden på apotek, som medicin för diverse åkommor. Bland annat kunde pepparkakor ordineras mot ett dåligt humör och fortfarande lever myten kvar om att du blir snäll av dem.