Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-tv: Den vinnande varmrätten

– Farmor var enormt duktig. Mormor är fantastiskt duktig. Sedan har jag rest mycket.

Annons

Katja Nyqvist i Bräcke har många att tacka för att hon nått dit hon står i dag.

– Mat har alltid intresserat mig. Jag var alltid med när jag var liten då maten lagades. Satt bredvid spisen och tittade och smakade. Recept fanns aldrig. Både farmor och mormor smakade sig fram, av dem har jag lärt mig mycket, säger Katja då hon just fått veta att hon och hennes varmrätt vunnit juryns första pris i Årets Jämtlandsmeny.

Hennes tävlingsbidrag, svartvinbärsglaserad renfilé med rostad vitlök, jordärtskockspuré och havtornskompott, fick smaklökarna att hoppa jämfota av förtjusning.

Katja valde att utgå från jämtländska smaker då hon komponerade sitt tävlingsbidrag.

– Renkött föll sig naturligt, havtorn och svarta vinbär likaså. Jag ville verkligen använda mig av allt det lokala som finns här i Jämtland. Här finns så mycket gott att ta av, förklarar Katja.

Även om man tycker att det ser svårt ut när man läser titeln på varmrätten försäkrar hon att så inte är fallet.

– Det här är ett recept för vem som helst, inga konstigheter. Man kan också ta mitt recept som en grund och göra en egen maträtt av den, föreslår hon.

Själv berättar hon att hon prövar sig fram varje dag när hon stökar i köket. Det är ett sätt för henne att utveckla sig själv. Och sina recept.

– Jag experimenterar hej vilt, säger hon.

Den största utmaningen och drivkraften för henne är att få folk nöjda.

– De ska samtidigt gärna ha ett frågetecken med sig efter måltiden. Jag vill både söka och väcka nyfikenhet hos mina matgäster, säger hon.

Innan Katja kom till Bräcke jobbade hon åtta år i Spanien. I ett av rummen där hemma står en uppsjö av prylar. Bland annat en mountainbike, en syrgastub och en knallgul snowboard. Allt tycks vara mer eller mindre inskuffat i rummet. Hon tycker om att röra på sig. Både inom och utom landets gränser.

– Dessutom kör jag bil på sjöisen här nedanför, häftigt. Tycker om när det går fort.

Snabbt och vant arbetar hon också i köket. Och där blir resultatet strålande.

600 gram ren- eller älgfilé

Salt

Mixpeppar

Smör eller olja till stekning ev. grillning

Glaze:

4 msk svartvinbärsgelé

4 msk balsamicovinäger

2 msk honung

1 tsk rosépeppar (lite stött)

Havtornskompott: 

150 g svenska äpplen

100 g havtorn

1 dl socker

0,5 dl sött vitt vin

1 krm nejlika, malen

1 st vaniljstång

Rostad vitlök och jordärtskockspuré:

600 gram jordärtskocka

200 gram potatis

2 rostade vitlöksklyftor

Olivolja

Citronsaft

Svart peppar

Havsalt

Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och koka till tjockare konsistens.

Lägg ingredienserna till havtornskompotten i en kastrull och låt sjuda ihop tills nästan all vätska har försvunnit och den börjar bli geleaktig i konsistensen. Låt svalna.

Rosta eller fritera vitlöksklyftorna. Koka jordärtskockorna och potatis mjuka i saltat vatten.

Mosa eller purea den rostade vitlöken och blanda alltsammans. Smaksätt med peppar, olja, citronsaft och eventuellt salt.

Krydda köttet med salt och peppar, stek runt om tills du får upp en bra stekyta.

Pensla med glazen  och låt dra en liten stund och stek köttet klart i ugnen i några minuter.

Lägg upp efter önskemål och avnjut.

Se inslaget om Katja Nyqvist på www.op.se/optv