Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-tv: Magparasiten - nu även runt halsen

Säg något ont som inte för något gott med sig. Nu finns ett smycke i form av en - parasit!

Annons

Jo, du läste rätt. Den lille hemske otäckingen som ställt till med eländes elände för tusentals östersundare - som inneburit så mycket negativ marknadsföring ska nu få göra något gott också.

– Jo, vi har ju sen tidigare ett östersundssmycke, den lilla snöstjärnan. Men de senaste veckorna är det ju parasiten som fått allt fokus. Nu är det hela tiden parasiten vi möter i tidningar, radio och tv. Vår parasit är känd över hela landet, ja även utomlands. Alla pratar om den. Och det är vi som äger den, säger Lisa Hamrén som tyckte tiden var mogen att försöka göra något roligt av eländet.

Sagt och gjort. Strax fanns tanken på ett hängsmycke. Första parasitsmycket såg dagens ljus för en knapp vecka sedan.

Örjan Södergren, guldsmed och gravör på Svedbergs ur och guld i Östersund har jobbat i 47 år på samma arbetsplats. Aldrig förr har han fått göra en parasit i silver. Men så har heller inte parasiten hälsat på i vår del av världen tidigare.

– Jag gör parasitsmycket på en timme ungefär, säger han.

Silver smälts i en gjutform, därefter ska det slipas och putsas.

– Jag har väl inte tänkt så mycket på parasiten. Bor utanför staden med eget vatten. Men det är väl roligt om man kan slå mynt av parasiten, säger Örjan Södergren.

Responsen från kunderna har inte låtit vänta på sig.

– Främst norrmännen tycker att parasitsmycket är en jättekul grej, menar Lisa Hamrén expedit och nöjd idékläckare till parasitsmycket.