Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-tv: Olle besviken på björnbeslutet

Mitt under ÖP:s intervju med björnrivne Olle Frisk fick han reda på polisens beslut att skjuta de tre björnungarna i idet.

– Det är fel.

Han är besviken även på länsstyrelsen för att den inte beslutade att flytta björnungarna till björnparken i Orsa. Hade man velat det så hade det gått.

– Man kan ju sätta hundar i rullstol.

På tisdagen var 12-årige Olle på benen, utan kryckor. Men han haltade när han i lekrummet intill barnavdelningen 108 på Östersunds sjukhus spelade bordshockeyspel med 7-årige lillebrodern Ivar.

– Det spänner i stygnen, förklarade Olle och gjorde 4 – 0 på Ivar som önskade att de hade spelat ishockey som tv-spel i stället.

– Då går det mycket bättre. Då får jag i alla fall några mål.

Men Ivar skrattade och log till skillnad mot i fredags eftermiddag då han fick reda på att Olle blivit skadad av en björn och flugits med helikopter till Östersund.

– Jag tyckte att det var synd om Olle.

Varken han, Olle eller föräldrarna säger att de mått dåligt i efterhand av det som hände. De har heller inte haft mardrömmar.

Sannolikt har de blivit hjälpta av att de pratat mycket med varandra, och även att de för tidningar, tv och radio berättat om vad som hände och hur de reagerade.

– Det är kul att bli framtagen och uppmärksammad. Men nu får det vara nog. Man blir rätt så trött på att prata med media hela tiden, säger Olle.

Fast han lyser upp när han får höra att han till och med blivit omskriven i kinesiska tidningar, vilket visats av deras Internetupplagor.

Närmast före ÖP:s och ÖP-tv:s besök på sjukhuset på tisdagen så telefonintervjuades Olle av den brittiska radio- och tv-jätten BBC.

TV 4, Mittnytt och Aftonbladet har liksom ÖP tv-intervjuat Olle inne på sjukhusavdelningen, och kvällstidningarna, lokaltidningarna, och de största morgontidningarna har intervjuat honom på plats eller per telefon.

Olle hoppas att han i dag får lämna sjukhuset och åka de 22 milen hem till Funäsdalen igen. Kanske kan han återförenas med sina 13 klasskamrater årskurs 6 i Funäsdalens Centralskola på måndag.

– Det känns bra. Det blir också en bekräftelse på att man mår bra.

Mamma Julia Frisk beklagar också hon björnungarnas öde men är glad över björnhonan var så ung.

– Jag är tacksam att det inte var en äldre och mer erfaren hona. Hon hade inte släppt Olle.

Trots att det finns fler björnar i Funäsdalen än de som väcktes i lördags så är det annat som Julia fruktar mer.

– Jag är mer rädd för den tunga trafiken på riksväg 84 som går genom byn, säger hon.

Maken Magnus Frisk har ingenting emot björnar i närheten av Funäsdalen.

– Men det måste finnas någon form av fredad gräns. Man kan inte ha björn så nära byn och i byn. Det är så farligt, säger han.

– Går det att flytta björnarna så gör man det.

Det är inte bara familjen Frisk som bearbetat björndramat. Direkt första skoldagen efter helgen så var Härjedalens naturbevakare i skolan i Funäsdalen och berättade för de närmare 180 barnen om vad som hänt och om björnar i allmänhet.

Olle Frisks fyra kompisar som var med vid björnidet, och som hotades av björnen, gick runt i klasserna från F-klass upp till årskurs 9.

Och mamma Julia återgav i skolan det som Olle berättat för henne.