Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP-tv: Polisen misstänker felkopplad ledning

Polisen har nu funnit en föroreningskälla i Odensala. Det handlar det om ett flerfamiljshus på Odenskogsvägen.

– Vi har konstaterat att det finns en felkoppling där, Andrew Sörensson, miljöbrottsutredare vid Östersundspolisen.

Polisen har konstaterat att en avloppsledning på Odenskogsvägen 84 som felkopplats till dagvattenledningar som går ut i Storsjön. Polisen har med hjälp av kommunen gjort ett test med mjölk som hällts i en toalett i en lägenhet i flerfamiljshuset. Sedan har man sett att mjölken går ut i en dagvattenledning, och alltså inte ut i avlopp som det ska gå.

– Det tyder på att en avloppsstam är felkopplad, berättar Andrew Sörensson.

Det kan vara fler toaletter som går ut på samma stam.

– Vi måste ta in ritningar för att undersöka det. Det är mycket möjligt att det finns fler kopplingar på samma stam. Vi har inte kontrollerat fler toaletter, säger Lennart Nordstrand, miljöbrottsutredare vid Östersundspolisen.

Fastigheten på Odenskogsvägen ägs av en bostadsrättsförening inom Riksbyggen. Polisen, fastighetsägarens representant, och företaget Attacus som lånat ut VA-kamerautrustning till kommunen för undersökning, har varit ute i bostadsområdet för att studera lokaler, va-system och dagvattenrören. I ett passage mellan två huskroppar vid Odenskogsvägen 84 ligger två dagvattenbrunnar. Det är där som polisen har kontrollerat dagvattenledningarna och konstaterat att det finns en felkoppling.

– Vi har inte tagit hjälp av kommunen eftersom vi inte vet om de kan komma att bli misstänkta i den fortsatta utredningen. Vi kan inte låta dem ta egna prover för att fälla sig själva, säger Andrew Sörensson.

Än så länge finns det ingen misstänkt. Förmodligen ligger felkopplingen långt bak i tiden.

– Vi måste titta på det. Felkopplingen kan ligga så långt tillbaka som på 1970-talet då husen byggdes. Det är frågan vem som har utfört det här arbetet och som kan misstänkas, säger han.

Avloppsvatten kan alltså ha runnit ut i dagvattenledningarna till Storsjön – ett par kilometer från vattenintaget vid Minnesgärde.

– Sedan kan någon ha fört med sig parasiten och det har spridit sig vidare och det har eskalerat, säger Andrew Sörensson.

Bostadsrättföreningen tycker inte at de är skyldiga.

– Vi har skött våra åtaganden. Vi har spolat systemet varje år, säger bostadsrättsföreningens ordförande.

Det kan finnas fler källor.

– Det vet vi inte. Men jag hoppas att det här är den enda, säger Andrew Sörensson.

Östersunds kommun berättar i ett pressmeddelande att flödet från föroreningskällan stoppades i förra veckan. Regelbunden tillsyn visar att pumpning av det förorenade vattnet över till avloppsnätet hittills har fungerat bra, skriver kommunen i ett pressmeddelande.