Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opastöriserad mjölk inte farligare än köttfärs

Åre Bondgård sålde 100 liter färsk obehandlad mjölk i Åre 21 april i år. För detta blev vi polisanmälda.

Fem veckor tidigare, 16 mars, begärde Åre Bondgård tillgång till underlagen som motiverar Livsmedelsverkets pastöriseringstvång. Vetenskapliga fakta som visar att opastöriserad mjölk är farligare än till exempel köttfärs och böngroddar, som ju får säljas utan pastörisering.

Vi skulle förstås inte ha sålt mjölken om vi trodde den var farligare än annan mat. Men ju mer vi har sökt efter kunskap, desto mer har vi lärt oss att den här mjölken nog är säkrare än många andra livsmedel, och att hälsofördelarna dessutom tycks vara betydande.

Livsmedelsverket tycks sitta på andra kunskaper, men ännu har vi inte fått några andra svar därifrån, än att pastöriseringstvånget är beslutat i laga ordning och därför ska följas.

Ett axplock av det vi hittat berättar att franska Inra, Europas största forskningsinstitut inom området, hävdar att fördelarna med opastöriserad mjölk obestridligen är större än riskerna. Statistik från 9,4 miljoner amerikaner som druckit opastöriserad mjölk under en tolvårsperiod, visar att det är mellan 100 och 500 gånger vanligare att dessa människor blir sjuka av annan mat än att de blir det av mjölken.

Modern forskning om sambanden mellan tuberkulos och opastöriserad mjölk visar att mjölken aldrig varit den smittväg som så många tagit för givet. Finlands livsmedelverk arbetar för att underlätta försäljning av opastöriserad mjölk.

När det gäller hälsofördelarna visar det sig att människor som inte alls tål pastöriserad mjölk kan dricka den opastöriserade utan problem. 14 893 europeiska barn deltog nyligen i en studie som konstaterade solklara samband mellan lägre förekomst av astma och allergi och tillgång till opastöriserad mjölk.

Djurförsök, där försöksgrupperna ätit pastöriserad respektive opastöriserad mjölk, visar dramatiska skillnader till den opastöriserade mjölkens fördel.

Att sälja mjölk direkt till de människor som bor närmast känns naturligt. Myndigheters regelverk kommer aldrig att göra sådan mjölk säkrare än den blir av det mänskliga förtroendet mellan dem som mjölkar och dem som köper.

Så, snälla Livsmedelsverket visa oss underlagen som tål en vetenskaplig granskning och som visar att opastöriserad mjölk från ansvarstagande gårdar är farligare än fisk och skaldjur. Då ska vi genast rätta in oss i ledet och pastörisera all mjölk.

Åre Bondgårds styrelse:

Therese Wallin (ordförande)

Inger Olofsson

Fredrik Forsberg

Mikael Bernhardsson

Jörgen Andersson

Torgny Olovsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel