Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ope får nej till stöd för konstgräsplan "Det känns tungt och beklagligt"

Östersunds kommun föreslår att säga nej till Ope IF:s önskemål om 2.5 miljoner kronor stöd till en ny konstgräsplan på Torvallen.
– Vi blev anmodad att söka av kommunen och ändå får vi nej, säger Jan Holm.

Opes vice ordförande berättar att han åtminstone hade hoppats på att få en inbjudan från kommunen för att diskutera förutsättningarna.

– Det är beklagligt att kommunen inte vill träffa oss för att diskutera möjligheten. Jag hade förväntat mig att vi skulle bli kallade dit för att resonera om ett avtal. Speciellt eftersom det kanske inte behöver bli så dyrt, säger Jan Holm.

I det tjänstemannaförslag som ligger till grund för beslutet – som ska tas nästa vecka – berättar kultur- och fritidsnämnden att det inte finns ekonomiskt utrymme för att stödja Ope IF.

Så här skriver kanslichefen Johan Palm och nämndrådet Bert-Olof Zackrisson:

"Frågan om utveckling av idrottsanläggningar i Östersunds kommun är i högsta grad en politisk fråga om bäst nyttjande av kommunens ekonomiska resurser. När det gäller frågan ytterligare konstgräsplaner har kultur- och fritidsnämnden tidigare beslutat att placera den konstgräsmatta som 2014 byts ut på Jämtkraft Arena, i Brunflo. Investeringskostnaderna uppgår till drygt 2 miljoner kronor. Kostnaderna för att installera nya kosntgräsmattor uppgår till betydligt högre belopp.... Något utrymme för finansiering av ytterligare en konstgräsplan finns inte i nämndens budget".

Opes förslag är att själv stå för markarbeten upp till 850 000 kronor och få hjälp att flytta nuvarande belysning på Odenvallen. Den resterande summan var tänkt att komma från Östersunds kommun.

Enligt Ope IF handlar satsningen också om att underlätta för ungdomar i Ängsmo- och Torvallaområdet att spela fotboll. Syftet är att möjliggöra för spontanidrottande och social integration för barn och ungdomar dagtid.

– Förutom en Kulananläggning på Ängsmoskolan, som Östersundshem har uppfört, har ungdomarna i Torvalla och Ängsmon ingenstans att ta vägen. Vi vill utveckla området, men blir hela tiden motarbetad. Det känns tungt när vi dessutom har blivit anmodad att söka bidrag av Karin Thomasson (ordförande i kultur- och fritidsnämnden).

Vad är alternativet; att bekosta en konstgräsplan själv eller gå ihop med Storsjöcupen, Frösö och IFK Östersund om en plan på Odenvallen?

– Jag vill inte föregripa något, men jag kommer direkt att ta upp frågan med Storsjöcupen. Vi måste ta ett omtag i det här.