Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opera utan kulisser och kostymer är ingen opera

Ett berömvärt framförande av ett tidstypiskt musikverk. Men knappast opera.

Mer fick man intryck av oratorium när man såg raden av solister i svart konsertmundering framför orkestern på Storsjöteatern i går kväll. Det är det pris vi får betala för att vi bor på ”fel” plats. När Norrlandsoperan gästar oss med ”Wozzek” lämnar man kulisser, scenografi och kostymer hemma i Umeå.

Att känna någon lidelse och förstå handlingen i ett stelt konsertant framförande av en opera är inte lätt. Ändå var det inget fel på sånginsatserna. Hjälp hade vi också av en skärm som översatte replikerna. Opera är ett allkonstverk där regi, scenografi och kostymer är oupplösligt förenade med musiken och handlingen. Här blev det som att sitta hemma och lyssna på stereon. Det fungerar med Verdi och Puccini men inte med Alban Berg (1885-1935).

Hans atonala musik är inte någon skönhetsupplevelse. Ändå har musiken i ”Wozzek” förmåga att uttrycka vad som rör sig i personernas själar.

Starkast var upplevelsen av orkestern i går kväll. Dirigenten Daniel Blendulf (det stod inte klart i programmet om det var han eller Roland Kluttig) gav klar struktur och sammanhang i musiken samtidigt som alla stämmor klart urskildes. Bland sångarna utmärkte sig huvudpersonerna ”Wozzek” gestaltad av Gabriel Suovonen och Maria av Susanna Levonen. Båda med starkt vokalt utspel.

Bristen på agerande förtog mycket av upplevelsen. Den ene efter den andre av sångarna reste sig och gjorde insatser men gav i stort sett samma intryck. På storskärm bakom orkestern fick man se bilder från uppsättningen i Umeå. Det blev man bara avundsjuk av – dessutom måste man ju följa replikerna på annan skärm. Det konsertanta framförandet av ”Wozzek” i går kväll gav ingen operaupplevelse men en fin upplevelse av Alban Bergs musik och tonspråk. Salongen var fylld till en tredjedel.