Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operans män stöttar kvinnliga kollegor: "Tystnadskulturen vill vi inte längre vara del av"

105 manliga operasångare publicerar nu ett stödupprop till sina kvinnliga kollegor som i höstas samlades i uppropet #visjungerut.

Då gick över 700 kvinnliga svenska sångare samman mot sexismen i opera- och konsertmiljön och vittnade bland annat om våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong både på operascener och på musikskolor.

I stöduppropet, som publiceras i Dagens Nyheter, skriver de manliga sångarna att såväl #visjungerut som hela metoo-rörelsen varit en väckarklocka och ett uppvaknande.

"Tystnadskulturen och likgiltigheten inför kvinnornas situation vill vi inte längre vara en del av. Vi vill individuellt, som grupp, och tillsammans med er bidra till en förändring. Vi tar vårt ansvar och vill respektfullt stå vid er sida. Vi är beredda att våga vara besvärliga tillsammans med er när så behövs", skriver de bland annat.

Bland de som undertecknat stödupproret finns Rickard Söderberg, Peter Mattei, Karl-Magnus Fredriksson och Michael Weinius.