Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operasångaren Ylva Gruen från Ås tilldelas stort stipendium

Mezzosopranen Ylva Gruen får 100 000 kronor i stipendium från finansmannen Anders Wall stiftelse.

Stiftelsen delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom bland annat musik. I år är det Ås-bördiga Ylva Gruen som är en av två som får det så kallade Confidencenstipendiet.

Just studerar Ylva Gruen sista året vid masterprogrammet på Sibeliusakademien i Helsingfors. Hon debuterade nyligen på den finska Nationaloperan i Helsingfors som Kate Pinkerton i Madame Butterfly.

Hon sökte sig för ett par år sedan till Sibeliusakademien.– Jag visste att de hade en bra, produktionsinriktad utbildning i Helsingfors och till min glädje trodde de på min potential, säger hon i en presskommentar.

Som förebilder nämner Ylva Gruen operasångarna Ann-Sofie von Otter och Elina Garança.– Och Barbara Hannigan, som gärna framför modern musik och ständigt tänjer gränserna för vad en sångare kan och får göra, som att själv dirigera orkestern.

Under våren och sommaren väntar provsjungningar, tävlingar och flera konserter, bland annat i Piteå och Östersund.

Årets andra Confidencenstipendiat är tenoren William Davis Lind, Härnösand. 

Anders Wall stiftelse delar även ut stipendier inom andra områden än musik. Inom natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling och internationella studier premieras unga personer. Förutom stipendiesumman ingår ett medlemskap i nätverket Wallumni som består av tidigare Anders Wall-­stipendiater. I dag utgörs nätverket av runt 400 personer som träffas regelbundet.