Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Alla har rätt till polis – även i glesbygd

Annons

Jag var med vid den träff som rikspolischefen hade i tisdags (6 december) med politiska företrädare från Jämtland samt landshövdingen. Närvarade gjorde även polisforskaren Stefan Holgersson och regionpolischefen Klas Johansson.

Jag kan bara konstatera att vi fick med oss olika lägesbild ut från mötet, trots ett mycket bra och givande samtal. Det positiva är att även glesbygden finns på dagordningen när det pratas polisverksamhet, ny teknik, kompetensutveckling och resurser.

LÄS MER: Åsling: Rikspolischefen lovar lokal ledningscentral (6 december)

Rikspolischefen dementerar Åslings uppgifter: "En lokal ledningscentral är inte aktuell" (6 december)

Just den gemensamma lägesbilden är själva grundstommen i unika Trygghetens Hus där vi blåljusmyndigheter under samma tak samverkar såväl i vardag som i kris. Vi i Jämtland är bra på samverkan. Konceptet Trygghetens Hus lever alltjämt trots att polisens länskommunikationscentral inte finns längre.

Från regionledningscentralen skickas polis ut på prioriterade larm. Patrullerna finns lokalt precis som tidigare. De flesta övriga ärenden kanaliseras ut till lokalpolisområdena för åtgärd och återkoppling.

Vi samverkar fortsatt mycket nära med till exempel räddningstjänsten, SOS Alarm och ambulansen vid till exempel trafikolyckor och fjällräddningar. Samtidigt har förutsättningarna för ett mer gränslöst samarbete med norsk polis och räddningstjänst ökat med ny teknik som kopplar ihop våra sambandssystem och förhoppningsvis har vi snart en ny lagstiftning som möjliggör sampatrullering mellan norsk och svensk polis.

Vi lever i Jämtland som i ett vykort, med låg brottslighet, hög trygghet och ofta långt från de händelser som det rapporteras om i media om gängkriminalitet, skottlossningar och explosioner. Men vi har våra utmaningar ändå. Plötsligt händer det även hos oss saker som kräver vår omedelbara polisiära närhet. Vi har våra avstånd. Vi är dem vi är.

Att alla har rätt till sin polis, även i glesbygd är naturligtvis självklart. Vi har under detta år därför förstärkt våra ytterområden med poliser, framförallt i södra och västra länsdelen. Vi har sedan 1 januari 2016 ökat från 211 till 239 anställda. Vi har några som lämnat oss, men vi har fler som kommer till oss. Vi är nu över 200 poliser i länet. Vi rekryterar också fler civila brottsutredare just nu.

Högre polisnärvaro i till exempel Åre, Strömsund och Härjedalen innebär att resurser mer sällan dras från Östersund när det händer. Det innebär kortare responstider och snabbare hjälp. Men även fortsatt polisiär närvaro, där vi vet det brukar hända saker. Polisen kommer, var trygg med det!

Vi sammanställer nu under december resultatet av de medborgardialoger vi tillsammans med kommunerna haft på ett stort antal platser runt om i länet. Vi har lyssnat. Vi bakar nu ihop detta med våra egna medarbetardialoger och statistiskt underlag. Vi får då en total helhetsbild och utifrån det kommer vi presentera våra medborgarlöften.

Ökad synlighet, fokus på trafik och ungdomar och fortsatta brottsförebyggande insatser, såsom exempelvis grannsamverkan, är ämnen som jag vet kommer vara en del av det som önskas av oss.

I stället för ökad synlighet vill jag prata om ökad tillgänglighet. Då handlar det inte bara om en mer närvarande polis i lokalsamhället, utan också att det ska vara lättare att komma i kontakt med polisen såsom kortare svarstider på 114 14 och fler möjligheter till e-tjänster.

Snart hoppas jag du kan göra din vapenlicensansökan över nätet. Och visste du att redan nu så har våra svarstider sjunkit dramatiskt?

Den omorganisation som svensk polis nu genomfört har stundtals varit tung. Inget konstigt med det. Barnsjukdomar har existerat och vi försöker nu skruva och justera så att vi kan leverera en bra polisverksamhet.

Vi behöver framför allt just nu fokusera på utredningsläget i Jämtland. Vi har en fortsatt mycket bra kvalitet i våra utredningar, men vi har för många utredningar som väntar på sin tur. Vi vill sänka antalet öppna ärenden. Det handlar också om tillgänglighet och att komma närmare medborgarna.

Sådant är mitt perspektiv på mötet och var vi är i processen.

Mats-Ove Edvinsson

t f polisområdeschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons