Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Alliansens förslag om inträdesjobb är fel väg att gå

Annons

Svensk arbetsmarknad präglas av en tudelning. Medan arbetslösheten sjunker i stora grupper är den fortsatt hög bland personer som har kort utbildning, i synnerhet nyanlända. Många inser problemet och försöker hitta en lösning. Det är positivt.

Nu har även Alliansen presenterat ett förslag som de kallar för inträdesjobb. Tyvärr handlar hela förslaget bara om att lagstifta om sänkta löner utan något krav på utbildningsinnehåll. Det är fel väg att gå.

Den svenska modellen, där löner bestäms av arbetsmarknadens parter, har tjänat Sverige väl. Stabilitet, långsiktighet och få strejkdagar är ett framgångskoncept som gynnat både arbetsgivare och arbetstagare samt samhället i stort.

Det är anmärkningsvärt att Alliansen nu vill skjuta sönder detta genom att låta politiker lägga sig i lönebildningen. Det som är extra allvarligt är att det skulle inskränka den fria förhandlingsrätten för fackföreningar.

Om Alliansens förslag blir verklighet skulle det innebära att det är staten och inte fack och arbetsgivare som går in och avgör hur hög en lön ska få vara. Det är ett allvarligt hot mot inte bara den svenska modellen utan mot parternas förhandlingsrätt i stort.

I slutändan vill Alliansen ha en nygammal sorts låglönemarknad med enkla jobb som skoputsare, hantlangare och folk som packar matkassarna i affären.

Men vi behöver inte ha tillbaka gamla jobb som redan fasats ut från svensk arbetsmarknad. Arbetsmarknaden är glödhet och det är inte brist på jobb som är problemet utan att arbetsgivarna inte får tag i rätt kompetens. Därför behövs riktig utbildning.

I Alliansens förslag ska 30 procent av arbetstiden kunna betraktas som utbildning på jobbet. Detta utan krav på arbetsgivaren att fylla tiden med något särskilt. Att kalla det för utbildning är falsk marknadsföring. Det är helt enkelt att arbeta utan lön.

LO har lagt fram ett seriöst förslag för att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden för dem som nyligen kommit till vårt land. Vi kallar det utbildningsjobb och det innebär i korthet att man arbetar och samtidigt utbildar sig inom det reguljära utbildningssystemet, framför allt inom Komvux och Yrkesvux. Målet är att få en gymnasieexamen.

Det fiffiga med det är att den nyanlände får med sig ny kunskap och kompetens som hen kan ha nytta av i resten av sitt arbetsliv. Möjligheten till studiestöd gör det möjligt för den nyanlände att försörja sig samtidigt som det sänker kostnaden för arbetsgivaren.

För att få till en sådan lösning krävs dock att vår motpart Svenskt Näringsliv kommer till förhandlingsbordet så att vi kan nå en långsiktig uppgörelse.

Tyvärr försvårar den här typen av utspel från Alliansen det arbetet. I stället för att låta oss som parter göra upp ger politikerna nu en signal att om en borgerlig regering tar makten efter valet så kommer lägre löner att införas lagstiftningsvägen.

Vi från LO vill rusta människor på riktigt – med utbildning, arbete och en inkomst de kan försörja sig på. Inte genom statlig låglönepolitik.

Torbjörn Johansson

LO:s avtalssekreterare

Stiven Wiklund

ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons