Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Allmännyttan gör viktiga insatser för integrationen

Annons

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen i Jämtland har viktiga uppdrag att bygga, renovera och förvalta bostäder på ett sätt som underlättar för kommunerna att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

Utmaningarna i det arbetet blir än tydligare med anledning av det stora antalet nyanlända och den nya bosättningslagen. Vad är de allmännyttiga bostadsföretagens roll i en av vår tids största samhällsutmaningar? Svaret är: Vi har nog aldrig varit så viktiga som nu.

Bransch- och intresseorganisationen Sabo har besökt ett 40-tal kommuner för att inventera konkreta åtgärder som kan hjälpa bostadsföretag, kommuner och andra att förbättra integrationen av nyanlända.

Kartläggningen visar att vi måste tänka helheten bostäder-arbete-skola. De är vitala pusselbitar för en god etablering i det svenska samhället och för att lyckas med det krävs vardagsnära arbete, uthållighet och innovativa samarbeten.

Sabo lyfter i sin rapport fram Östersundshems Innanförskapsakademi som är ett utvecklingsprogram för ungdomar och nyanlända (även asylsökande) med målet att förebygga utanförskap.

Kombinationen av arbetsplatsförlagd praktik, med workshops och föreläsningar inom bland annat entreprenörskap, projektledning och kunskap om svensk arbetsmarknad, beskrivs i rapporten som ett positivt exempel på hur allmännyttan främjar arbetsintegration och bidrar till att minska arbetslösheten.

Ett 15-tal deltagare praktiserar under en tremånadersperiod hos Östersundshem eller hos något samarbetsföretag, ofta inom byggbranschen.

Vi är stolta över att allmännyttans verksamheter visas upp nationellt för att inspirera andra. Men vi vill peka på åtgärder som skulle förbättra våra möjligheter att ytterligare bidra till en god integration och bättre bostadsmarknad:

• En skattereform för hyresrätten. Dagens skatter gör hyresrätten cirka 3 000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätt och egnahem. Det slår mot möjligheten att bygga bra bostäder som fler har råd med, till exempel nyanlända. Därför vill vi att det införs låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger och renoverar.

• Översyn av EBO, lagen om eget boende. EBO spär på trångboddheten och lagens effekter och konsekvenser bör utvärderas.

• Service i utsatta områden. Skola, förskola och vårdcentral är några exempel på viktig service som måste finnas där folk bor.

• Snabbare processer. Effektivare plan- och bygglovsprocesser underlättar byggandet, liksom översyn av kommunala taxor och anslutningsavgifter.

Vi hoppas att beslutsfattare på olika nivåer ser över detta. Vi vill också uppmuntra till samarbeten mellan civilsamhälle och näringsliv. Tillsammans blir vi starkare.

Med bättre förutsättningar kan allmännyttan leverera ännu mer kommunnytta i en av vår tids största utmaningar.

Daniel Kindberg

vd Östersundshem

Anders Nordstrand

vd Sabo (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons