Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Andnor (S): Vi ska inte behöva åka omvägen över Sundsvall

Annons

Regionrådet Robert Uitto (S) har kritiserats för att han tillsammans med företrädare för de övriga Norrlandslänen i debattartikel bland annat ska ha föreslagit satsningar på järnvägen mellan Gävle och Härnösand, utan att ta med satsningen på järnvägen Gävle–Bollnäs–Ljusdal–Östersund.

Jag vet inte varför Robert Uitto gick med på att underteckna en debattartikel där inte satsningar på järnvägen kortaste vägen mellan Gävle och Östersund fanns med.

Debatt: Bygg ut järnvägen i de fem nordligaste länen (9 augusti)

I Socialdemokraternas länsprogram står: ”Järnvägen behöver rustas upp så att trafik med snabbtåg till Stockholm kan bli verklighet. Det handlar om dubbelspår på hela sträckan Östersund–Gävle. Av sträckans 37 mil har endast 10 mil dubbelspår i dag. Med snabbtåg kan restiden mellan Stockholm och Östersund förkortas till under fyra timmar och till Åre under fem timmar. Det skulle innebära bättre miljö, färre trafikolyckor samtidigt som fler arbetstillfällen skapas och länet kan utvecklas”.

Atlantbanekommittén är en gruppering av företrädare från samtliga kommuner från Gävle till Trondheim. Gruppens huvudsakliga mål har varit och är att få till snabbtågstrafik hela sträckan Stockholm–Bollnäs–Ljusdal–Östersund–Trondheim.

Gruppens agerande sedan början av 1990-talet har resulterat i investeringar i järnvägen på uppemot 2 miljarder kronor. Ett delmål har varit att få till elektrifiering mellan Storlien och Trondheim vilket nu är en verklighet. Järnvägen mellan Gävle och Stockholm har dubbelspår.

Att vi som vill åka tåg i stället för flyg ska tvingas till att åka omvägen över Sundsvall är inte hållbart, det ökar inte resandet med tåg, tvärtom.

Kortaste vägen med tåg mellan Jämtland och Stockholm är en självklarhet för oss som bor här, för alla turister som besöker vårt län, det är miljömedvetet och trafiksäkert.

Tord Andnor (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons