Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ännu lever tron på ljuset

/

Annons

Västvärldens regenter vill resa murar och stänga gränser. Vi hör allt högre rop om att göra skillnad på människor och nationer.

Lögner sprids som sanningar och källkritiken tappar i värde. Demokratin hotas av valskolkare och egensinniga makthavare.

Död och förintelse följer i maktkampens spår. Människor på flykt fastnar i livlösa ingemansland. Barn förlorar både barndom och framtid.

Vintermörker och kyla sänker sig över en tid där individ går före solidaritet och materialism och konsumism konkurrerar med goda ideal och idealitet. Jorden hotas av krig, splittrande nationalism och skenande klimatförändringar.

Så tänder vi våra ljus, hör änglasång om fred på jorden och undrar om vi verkligen kan tro på julens budskap. Ja, jag menar att vi både kan och måste göra det.

Julens budskap är så radikalt annorlunda än vår tids ideal och idéer. I motsats till murar och gränser predikar julen öppenhet och allas lika värde.

I motsats till lögn och förtal pekar julen på den sanning som ger liv. I motsats till egoismen hörs ord om att dela bördor.

I motsats till makt och pengar talas om att dela med sig och vandra tillsammans. Ännu lever tron på det ljus som en gång tändes i julnattens mörker.

Ingen som vill bäras av denna tro orkar ständigt vara perfekt och kärleksfull. Men tron ger tillit till en kraft som förlåter och ger nya möjligheter. De kristna kyrkorna är en global rörelse som förenas av en trotsig tro på att ljuset är starkare än mörkret.

Därför vågade lutheraner och katoliker börja riva månghundraåriga murar. Därför kämpar tusentals ideella tillsammans för att lindra världens nöd.

Därför har Sveriges kristna samfund startat ett julupprop för en humanare flyktingpolitik.

Därför säger Svenska kyrkan ja till alla människors rätt till kärlek och lika värde och står med i kampen för jordens överlevnad.

Därför samlas vi till gudstjänst och bön. Därför låter vi änglasången ljuda. Därför firar vi jul.

Natten skall vika där ångest nu råder. Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödskuggans land strålar ljusen fram. Ära åt Gud i höjden och frid på jorden, bland människor som han älskar. (Saxat ur julens bibeltexter.)

Eva Nordung Byström,

biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons