Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Återbefolka den svenska landsbygden!

Annons

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är mannen bakom förslaget om storregioner. För att blidka landsbygden föreslår han nu en utlokalisering av 10 000 tjänster från den centrala statsförvaltningen till andra delar av landet.

Alla förändringar som kan stärka landsbygden och de mindre tätorterna är naturligtvis välkomna, men den insats civilministern nu föreslår, är helt otillräcklig och kommer inte, i någon nämnvärd grad, minska obalanserna mellan land och stad.

Det behövs ett paradigmskifte i svensk politik. Dagens politiska samtal handlar i huvudsak om den rådande bostadsbristen i Sverige. Det behöver byggas 700 000 bostäder fram till 2025, säger man från ansvarigt håll.

Utgångspunkten är förstås att strömmen mot storstäderna ska fortsätta i oförminskad omfattning.

Parallellt med denna utveckling fortsätter utarmningen av den svenska landsbygden. Den håller i snabb takt på att nå en ohållbar nivå. Sverige håller på att gå sönder. Möjligheten att upprätthålla viktiga lokala servicefunktioner försvinner.

Att regeringen samtidigt framhärdar i sina planer på storregioner är obegripligt.

Våra företrädare i riksdag och regering måste tänka om och tänka nytt. Den hejdlösa urbaniseringen måste brytas.

Den snabba utbyggnaden av fiber gör Sverige rundare. Detta i kombination med ett förbättrat vägnät, förbättrade tåg- och flygförbindelser skapar goda förutsättningar för människor att bosätta sig utanför storstäderna.

Satsa inte våra gemensamma resurser på vansinnesprojekt typ höghastighetståg och dyra förbifarter. Kom ihåg att undersökningar visar att 25 procent av Stockholms invånare vill bo på landsbygden.

Skapa incitament för dessa grupper, genom ekonomiska stöd och en lockande framtid för våra ungdomar till ett boende med högre livskvalité för sig och barnen.

Genom att återbefolka den svenska landsbygden bidrar vi också till att lösa den akuta bostadsbristen och därmed trångboddheten i våra storstäder.

En positiv följd av en sådan reform blir mindre sociala konflikter och minskad kriminalitet. Det finns massor med fullt beboeliga hus runt om i vårt land, som väntar på att tas i bruk.

Civilminister Ardalan Shekarabi! Din propå om 10 000 tjänster löser inte problemet. Ta tag i detta innan det växande missnöjet ute i landet övergår till protestaktioner liknande dem vi ser i vår omvärld, men som vi inte är vana vid i Sverige.

Lyssna på oss som lever i verkligheten i de avfolkade områdena. Kom ihåg att en stockholmare inte är smartare än en norrlänning!

Tillsammans kan vi bygga ett rundare Sverige. Ett Sverige där företagande och människor vill söka sig till olika delar av landet.

Kurt Folkesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons