Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Även glesbygdsbor har rätt till bredband

Annons

I dag finns inte bredband till alla medborgare och boende i Sverige. I det PRO-distrikt jag tillhör är det bara 50 procent som har access till fast bredband (fiber). Vad gäller mobilt bredband är det en något högre täckning, 70–75 procent.

Det gamla kopparnätet håller Telia på att riva på grund av höga underhållskostnader. I kopparnätet var det möjligt att få bredband med ADSL-teknik.

Före 1993 styrdes tele/datacomutbyggnaden via regeringsdirektiv. Alla skulle ha tillgång till telefon oavsett var de bodde.

Det gamla analoga mobiltelefonsystemet, NMT, hade en täckning på nära 100 procent. I dag finns ett tiotal mobiltelefonsystem där täckningen ligger mellan 50 och 75 procent.

Efter att monopolet försvann och det blev fri konkurrens, blev landsbygden förlorare. Det finns ingen lönsamhet att bygga bredband- och mobiltelefoni där det är glest mellan kunderna.

När jag som studieorganisatör i distriktet åker ut till PRO-medlemmarna och pratar om vikten av att lära sig de digitala verktygen, ett projekt jag kallar digital inkludering, visar det sig att inte alla har tillgång till bredband och internet.

De frågar sig varför de ska lära sig om datorer och internet när de ändå inte har någon tillgång till bredband. Samma sak gäller introduktion av digitalt medlemsregister och hantering av hemsida.

Av 40 PRO-föreningar i distriktet i Jämtlands län har cirka 30 tillgång till bredband och därmed möjlighet att hantera hemsidan och medlemsregistret digitalt.

Jag tycker att PRO:s riksorganisation har varit lam i frågan om bredband och mobiltelefoni till alla. Det är möjligt att PRO haft ett Stockholmsperspektiv.

Inom PRO-distriktet i Jämtlands län har vi haft hjälp av P4 Jämtland och SVT Jämtland, inom ramen för en referensgrupp, att driva en kampanj vi kallat bredbandstäckning åt alla.

Det är inte bara när det gäller tillgång till bredband som våra PRO-medlemmar i glesbygd blir exkluderade, utan även när det gäller tillgång till bankkontor och uttagsautomater.

Många privata initiativ har tagits för att hjälpa till med att gräva ner fiberkabel. Det har bildats fiberföreningar där många kommuner i länet också har varit till god hjälp för att söka pengar till fiberutbyggnaden.

Nu först har regeringen insett problemet med att glesbygden hamnat utanför den digitala inkluderingen i samhället.

De har sagt att de ska tillsätta pengar till en utbyggnad så att år 2020 ska 95 procent av det svenska folket ha tillgång till bredbandsuppkoppling, och 2025 ska fiberutbyggnaden vara utbyggd till 100 procent. Det verkar lovvärt.

BoÖrjan Försth

studieorganisatör/IT-ansvarig PRO Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons