Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Bedrägligt att försöka ta åt sig äran för frågor där politisk samsyn råder

Annons

I ett debattinlägg på nyårsafton försöker Östersunds fyra kommunalråd ta på sig äran för diverse olika händelser och beslut i Östersund där det de facto råder total politisk samsyn.

Debatt: Majoriteten i Östersund: Vi har uppfyllt våra vallöften! (31 december)

Det är inte enbart bedrägligt av kommunalråden att agera som de gör, utan även direkt oansvarigt och ansvarslöst.

Sedan majoritetens fadäs med skolorganisationsfrågorna under föregående mandatperiod har vi gemensamt över blockgränserna i barn- och utbildningsnämnden tagit ansvar för att utveckla i stället för att avveckla skolorna i kommunen. 

Kommunalrådens debattinlägg med syfte att skönmåla sig själva och hämta hem falska politiska poäng riskerar att splittra och riva upp det ömsesidiga samförstånd som vi uppnått under mandatperioden. 

Det är trots allt så att det är vi från oppositionen som genom vårt kritiska granskande skapat förutsättningarna för de gemensamma tagen om Östersunds skolutveckling.

Jag har under hösten haft uppdraget att leda barn- och utbildningsnämndens arbete. Det har präglats av en diskussion med högt i tak där vi över blockgränserna resonerat oss fram till kloka lösningar med fokus på det bästa för Östersunds skolor och förskolor.

Under hösten har bland annat ett arbete med att skapa bättre förutsättningar för att främja det fria skolvalet bedrivits och under våren kommer en ny plattform lanseras där skillnader mellan kommunens skolor tydligt kommer redovisas. Det känns mycket positivt!

Utöver detta har arbetet med att få rätsida på ekonomin intensifierats. Tyvärr har den politiska majoriteten valt att lägga dolda besparingskrav på barn- och utbildningsnämnden med konsekvensen att förutsättningarna för utvecklingen i Östersunds skolor begränsats.

Från oppositionens sida har vi kritiserat den 20- miljonersbesparing som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt på nämnden under året.

Vi har vid upprepade tillfällen krävt att nämndens ska få kompensation för de demografiska förändringarna som ligger till grund för detta, men hela tiden röstats ner av den rödgröna majoriteten i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelse.

På min önskelista för 2017 har jag satt ner följande punkter för fortsatt positiv skolutveckling i Östersund:

• se till att nämnden får de rätta ekonomiska ramarna

• fortsätta arbetet med den långsiktiga skolplaneringen

• fortsätta främja det fria skolvalet

• skapa fler nattöppna förskoleplatser

• etablera inskolningsstöd för nyanlända i förskolan

• skapa fler förskoleplatser i kommunen

• förbättra samarbetet om skola/förskola med grannkommunerna

• främja det gemensamma blocköverskridande arbetet för en positiv utveckling av Östersunds skolor och förskolor. 

Gott Nytt År!

 Pär Löfstrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons