Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Befria kyrkan från partiväldet

Annons

Kyrkovalet närmar sig och snart ska vi medlemmar i Svenska kyrkan gå till val.

I början av 2000-talet skildes kyrkan från staten, vilket var ett klokt beslut. Är det något som har ställt till ett elände för mänskligheten, så är det just när staten och religionen blandats samman. Det finns hur många exempel som helst på just detta runt om i världen.

Tyvärr har tre riksdagspartier klöst sig kvar i kyrkans inre angelägenheter sedan kyrkan skildes från staten, och det är S, C och SD.

Varför, kan man fråga sig? Mitt svar är att de använder Svenska kyrkan som bas för den egna partinyttan, snarare än värnandet av kyrkan, det kristna budskapet och allt vad kyrkan står för och borde stå för.

För ungefär ett år sedan briserade nyheten om de enorma utsvävningar som flera församlingar i Sverige ägnat sig åt. Krognotor på tusentals och åter tusentals kronor och lyxhotell för många hundratusentals kronor i samband med obegripliga utlandsresor var på tapeten.

Politiker och präster var genast ute till försvar. Uppenbarligen ansåg försvararna av avarterna, att vi medlemmar skulle stå för både krognotor och lyxhotell utomlands för dessa församlingars ledargarnityr.

Inte ens ärkebiskopen var tydlig nog att ta avstånd från dessa avslöjanden.

Svenska kyrkan är efter att kyrkan skilts från staten en medlemsorganisation och ingenting annat och ska därför styras av medlemmarna, men detta kräver att medlemmarna måste bege sig till valurnorna och avlägga sina röster.

I årets kyrkoval har därför medlemmarna sin verkliga chans, att en gång för alla befria kyrkan från riksdagspartier som för den egna partinyttans skull ställer upp i kyrkovalet.

Befrias kyrkan från dessa tre riksdagspartier, kommer även reformen som lanserades och genomfördes för 17 år sedan, när kyrkan rent formellt skildes från staten, att fullbordas.

Gå och rösta i kyrkovalet och välj någon av nomineringsgrupperna som inte har bokstäverna S, C eller SD först i namnet. Välj gärna Borgerligt alternativ, som inte på något vis har någon koppling till något enskilt riksdagsparti. Det är en nomineringsgrupp för människor med borgerliga värderingar, men inte mera än så.

Befria nu på riktigt Svenska kyrkan från staten och partiväldet, precis som tanken var för 17 år sedan när reformen lanserades och genomfördes.

Christer Siwertsson

Borgerligt alternativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons