Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Bosse Svensson (C): En mellandagsbetraktelse om (s)kyltar i Östersunds kommun

/

Annons

Julen ska ju vara fridens och inte stridens tid. Politiska betraktelser i mellandagarna borde därför kanske undvikas. Men då julen också är en tid att falla för frestelser, tar jag risken.

Det hände sig nämligen att en annan politiker och Brunflobo, kommunalrådet Anders Edvinsson (S), gjorde en uppdatering på Facebook på annandagen. I den konstaterade han nöjt att det nu kommit upp en skylt vid infarten till Östersund där det står Årets nyföretagarkommun. Den titel som Nyföretagarcentrum och företaget Visma förlänat Östersund.

Skylten sitter på min dagliga resväg in till stan i höjd med betongfabriken. Och den har fått också mig att fundera. Naturligtvis är jag lika stolt som alla andra över att kommunen fått denna utmärkelse, men själva skylthanteringen har, utan allt för långsökta associationer, rätt stora delar inneboende politik, som avslöjar en del om hur majoriteten i Östersund ser på sig själv och kommunen.

För det första: Om en kommun utses till Årets nyföretagarkommun, undrar vän av ordning varför skrytskylten sitter vid stadsgränsen och inte vid kommungränsen?

Det är såvitt bekant statistiken över alla nya småföretag i hela Östersunds kommun som räknats som underlag för utmärkelsen. Inte bara företag inom synhåll från Rådhuset ...

Vi är väl många som kanske inte är överraskade över denna de styrandes begränsade syn på betydelsen av hela Östersunds kommun, möjligen lätt förvånade över att man så tydligt skyltar med den.

För det andra: Det är av allt att döma skillnad på skyltar och (s)kyltar. En skrytskylt över en utmärkelse kom upp med blixtens hastighet (det vill säga på någon månad, vilket är definitionen av blixtens hastighet i dessa sammanhang).

Andra skyltar tycks däremot aldrig komma upp. Ett parti i majoriteten, Miljöpartiet, har nämligen förfärligt jobbigt när det kommer till att verkställa beslut som gör det enklare att parkera i stadskärnan, ty där ska helst bara cyklar vara.

Så trots att alla Allianspartier och det stora majoritetspartiet S, liksom det minsta majoritetspartiet V, sedan nästan ett år är helt överens om att Östersund ska ha skyltar som talar om hur många lediga p-platser det finns i stadskärnan och var de finns, så kommer de inte upp. Det tas liksom inga verkställighetsbeslut i den nämnd där sådana ska tas.

I samma nämnds händer vilar för övrigt också handläggningen av en ännu en skyltfråga. Den om de digitala informationsskyltarna om Östersunds begivenheter som alla, sedan mer än ett år, är överens om ska sättas upp. Så fort dialogen med Trafikverket är klar. Och så fort nämnden hunnit ta fram en ny kommunal skyltpolicy eftersom den som i dag finns inte tillåter de skyltar vi politiker är överens om att sätta upp.

Och hur fort är det egentligen? Ja, det lär visa sig på det nya året – hoppas jag.

God fortsättning och Gott Nytt Skyltår önskar jag majoriteten.

Bosse Svensson (C)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons