Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Bosse Svensson: Lugna ner er och håll er till fakta 

/

Annons

Tord Andnor och Daniel Kindberg är uppenbart oerhört kränkta över att den politiska oppositionen i Östersund gör sitt jobb. Nu haglar invektiven, inte minst över mig personligen. Jag leder en "häxjakt", jag står tydligen för "hot och ondska" och är framför allt okunnig.

Daniel Kindberg: Så börjar häxjakten på mig igen (17 januari)

Jag tror att både Tord Andnor och Daniel Kindberg ska ta ett par djupa andetag, lugna ner sig lite grann och hålla sig till fakta.

Tord Andnor: Styrelsen var helt enig om att direktupphandla attefallshusen (17 januari)

Låt mig reda ut fakta. Jag är vice ordförande för Rådhus AB som är moderbolag till Östersundshem. Det är den politiska relation jag har till Tord Andnor och Daniel Kindberg. 

De senaste två åren har vi i Rådhus AB jobbat för att stärka en sviktande koncernstyrning av kommunens bolag. Detta har vi gjort i enighet mot bakgrund av de problem som uppstått mellan bolagen.

Det gällde den uppmärksammade markaffären, det gällde problemen att få regelbunden information om viktiga händelser i bolaget, det har gällt vd:s bisysslor och det har nu senast gällt de uppmärksammade attefallshusen och den direktupphandling som Konkurrensverket kritiserar och avser driva rättsprocess om.

Trots upprepade träffar mellan ledningen för Rådhus AB och Östersundshem fortsätter problemen. Nu senast med en diskussion om vem eller vilka som fått reda på att Daniel Kindberg registrerats som vd för ytterligare ett bolag, när ÖFK blir aktiebolag. 

En liten sak, hävdar samfällt de två som blivit informerade, Tord Andnor och AnnSofie Andersson. En märklig sak, tycker vi andra som inte blivit informerade. Märkligt, eftersom vi så noga och kritiskt tidigare diskuterat alla sidouppdrag som Daniel Kindberg har kunnat ha.

Det är den samlade situationen i bolaget och svårigheterna att komma tillrätta med den som gör att jag vid några tillfällen uppmanat den politiska majoriteten att byta ordförande i Östersundshem AB för att skapa en nystart.

Detta gjorde jag först internt, och när inget hände förde jag ut frågan externt. Senast i måndags.

Samma sak gäller för min åsikt att det nu är rimligt att också ta en diskussion om hur den verkställande ledningen fungerar i bolaget. Till exempel hur vd:s många övriga sysslor påverkar bolagets arbete. Och det är det senare som nu kallas för häxjakt.

Jag har inget personligt emot vare sig Tord Andnor eller Daniel Kindberg. Daniel Kindberg har gjort ett fantastiskt jobb med ÖFK-projektet och är en stark och drivande visionär.

Det behöver dock inte betyda att han per automatik fungerar i en kommunal verksamhet som Östersundshem. Och det är min roll som förtroendevald att på skattebetalarnas mandat ställa frågor om hur det fungerar när det uppstår oklarheter och tveksamheter. Det är sannerligen ingen häxjakt, det är politikens uppgift.

Jag kan också vara stolt över att ÖFK gör så bra ifrån sig i allsvenskan, men som politiker tänker jag inte blanda ihop Daniel Kindbergs roller, som han själv nu gör när han undertecknar sin debattartikel. 

Bosse Svensson (C)

vice ordförande Rådhus AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons