Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: C: En närvarande polis skapar trygghet

Annons

Vi haft över 30 inbrott på 8 dagar i länet och anmälningar fortsätter att komma in. Det är främst de västra delarna av länet som blivit drabbade av inbrottsvågen.

De flesta brott begås lokalt och löses bäst lokalt. Därför vill vi ha en polis som är lokalt rotad. Vi vill att varje människa ska känna till vilka som är den lokala polisen och ha förtroende för dem.

Det är viktigt för människors trygghetskänsla att polisen känns närvarande i alla delar av Jämtlands län. En bra polis är en närvarande polis!

Med kontinuitet och erfarna poliser som stannar länge på samma tjänst är det lättare att arbeta långsiktigt med kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete utifrån det som behövs lokalt.

Genom att satsa extra resurser på områdespoliserna kan vi höja lönenivåerna för den yrkeskategorin och uppmuntra de områdespoliser som finns att stanna kvar i sina roller. Satsningen ökar kontinuiteten och tryggheten lokalt.

Vi vill också lätta arbetsbördan och förbättra arbetssituationen för polisen generellt och vill därför skjuta till pengar för att till exempel göra det möjligt att anställa fler poliser och utöka möjligheterna att arbeta mot bland annat internet- och landsbygdsbrottslighet.

Vi vill att polisen visar ett större intresse även för brott som de anser vara mindre allvarliga. I synnerhet i områden dit det tar lång tid för polisen att komma finns en fara att invånarna känner sig förbisedda.

För brottsoffret är brottet alltid allvarligt och att bli sedd och hörd av polisen när man blivit utsatt för ett brott är mycket viktigt för medborgarnas förtroende för rättsväsendet.

Jag kommer under nästa vecka att lägga förslag på Centerpartiets stämma i Malmö om hur vi skapar trygghet oavsett var i Sverige man bor med en stark koppling till att skapa ordning i den nya polisorganisationen och förbättra villkoren för poliserna genom bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och högre löner.

Malin Bergman (C)

ordförande socialnämnden Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons