Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: C: Förslaget om att röja skoterleder närmast en förolämpning

/
  • Statsminister Stefan Löfven (S) besökte länet förra veckan.

Annons

Statsministern har varit ute i verkligheten på svensk landsbygd en hel vecka.

Partistrategerna från Sveavägen i Stockholm hade försett honom med det perfekta utspelet i Jämtland; " Vi sätter statsministern på en skoter, kör upp honom till ett närbeläget turistmål och gör ett utspel som går hem hos de norrländska infödingarna – vi ska skapa 1 000 nya jobb med att röja nya skoterleder".

Detta är landsbygdsorienteringen hos 2017 års socialdemokrati. Ska man bli arg eller ska man bli besviken? Eller ska man nöja sig med att bli förundrad över att ingen journalist frågade vem som ska betala, när jobben ska skapas eller var de ska skapas?

Detta var något av det mest verklighetsfrämmande som socialdemokratin presenterat sedan de ville inrätta butlern i tunnelbanan.

Många socialdemokratiska lokalpolitiker tog sig i likhet med oss centerpartister för pannan. Precis allt var ju fel.

För det första: Bilden av norrlänningars infrastruktur och vilka satsningar som behövs tycks vara rätt märklig. Vi åker faktiskt för det mesta inte skoter här uppe. Vi behöver bättre vägar, bättre järnväg, bättre flyg, och bättre bredband. Det vill vi att staten ska satsa resurser på.

Inte minst besöksnäringen behöver bättre möjligheter för människor att ta sig hit. Skoterleder kommer betydligt längre ner på listan också för dem.

För det andra: Vårt stora dilemma är avstånden till marknader, service, utbildning och arbete. Om statsministern menat allvar med att han nu plötsligt bryr sig om landsbygden så borde det första beskedet vara att han slänger förslaget om kilometerskatten, skatten på avstånd, i papperskorgen.

För det tredje: Här är vi duktiga på att klara oss själva. Vi är företagsamma och vi är företagare. Om regeringen menar allvar med att ge landsbygden bättre förutsättningar att leva, måste den göra det enklare för den som är företagare på landsbygden. Ett annat välkommet besked hade varit att slänga förslaget om höjda småföretagarskatter.

S och regeringen saknar konkret politik för att utveckla landsbygden och knyta samman stad och land i de gröna kedjor som håller ett land samman.

När en S-statsminister erbjuder oss i Norrland så kallade gröna jobb med att röja skoterleder och vandringsleder är det närmast en förolämpning. Sverige, både stad och land, behöver förvisso fler gröna jobb och fler gröna företag. Men det är så mycket mer än att röja skoterleder.

Förutsättningarna för gröna hållbara städer skapas på svensk landsbygd. Här producerar vi maten, energin, och de gröna produkterna som gör livet gott och hållbart i stan. Det är gröna jobb som dessutom håller landskapet öppet.

Tillväxt i stan förutsätter alltså tillväxt på landsbygden. Tillväxt på landsbygden förutsätter kunskaper och perspektiv. De kunskaperna och de perspektiven har inte den socialdemokratiska partiledningen. Det vet vi nu.

Bosse Svensson (C)

gruppledare Östersund

Theresa Flatmo (C)

oppositionsråd Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons