Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: C och L vårdar Allianssamarbetet i Östersund

Annons

I Östersund och i de flesta kommuner görs det med jämna mellanrum politiska uppgörelser över blockgränsen. I Östersund har vi gjort upp om en ny handelspolicy, satsningar på stadskärnan, Biltemas etablering, en tillväxtstrategi och försäljning av hyresrätter i allmännyttan.

Vi har dessutom kommit till en situation där vi över blockgränsen klarat av att komma överens om investeringsbudgeten i kommunen mellan Alliansen och den rödgröna majoriteten och där vi i partipolitisk bredd ser över den totala skolsituationen.

I förra veckan gjorde Centerpartiet och Liberalerna en ramöverenskommelse med Socialdemokraterna om integrationsåtgärder i Östersunds kommun. Det grundläggande skälet var och är politiskt.

LÄS MER: Spricka i Alliansen i Östersund kring flyktingmottagande (18 oktober)

Vi kommer att ha en inflyttning av nya svenskar i Östersunds kommun under de kommande åren också, och vi måste samla våra insatser för att göra detta till den tillgång för kommunen som det har förutsättningar att vara.

Om vi inte långsiktigt och gemensamt gör praktisk politik av integrationen så följer problem, det vet vi.

Det kan inte vara någon överraskning att Moderaterna i Östersund på senare tid intagit en annan linje än övriga tre Allianspartier i dessa frågor. Det är denna nya flyktingkritiska position, som tagits utan föregående resonemang med oss övriga, som är grunden för att överenskommelsen blev av.

M leder Alliansen och innehar oppositionsrådsposten eftersom de är det största partiet, men Alliansen är fyra partier. C och L vårdar den Allians som vi gick in i efter valet och kommer att fortsätta göra det. Den här senaste överenskommelsen är ett led i den ambitionen.

Med klara spelregler för hur det praktiska arbetet med integration ska gå vidare i kommunen de kommande åren kan Alliansen fokusera på det som förenar oss och inte skiljer oss åt. Det är nämligen grunden för att skapa ett maktskifte i kommunen.

Vi tror att det är överilat och olyckligt om den som vi utsett att leda Alliansen i Östersund talar i termer av att partier ”bryter Allianssamarbetet”.

Debatt: När ska Centern svika oss nästa gång? (16 november)

Vi bryter inga allianser men har en annan syn än M och SD på hur Östersunds kommun ska se på inflyttningar av nya svenskar, och försöker se till att den skillnaden inte ligger i vägen för vårt fortsatta samarbete i Alliansen.

Bosse Svensson (C)

Pär Löfstrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons