Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: C: Sätt stopp för gruvbrytning i alunskiffer!

Annons

Frågan om gruvbrytning i Storsjöbygden har åter aktualiserats. Den här gången är det vanadin gruvbolagen är ute efter.

Vanadin är en mineral som är viktig för till exempel tillverkning av uppladdningsbara batterier för elbilar, något vi vill ha i vår gröna framtid.

Men i det alunskiffer som finns runt Storsjön ligger vanadin, molybden och andra mineraler blandat med uran. Det går inte bryta en enskild mineral utan alla kommer med. Därefter vidtar ett arbete att med olika kemiska processer skilja dem åt.

Alunskiffret ligger ganska ytligt och en brytning kommer att ske i stora dagbrott. Det som i dag är gröna åkrar, beteshagar och skog blir ett vidsträckt svart, grått och förgiftat landskap. Den utvecklingen vill inte Centerpartiet se.

Orörd är alunskiffer en stabil bergart, men när den bryts och kommer i kontakt med luft och vatten frigörs ämnen som kan förgifta sjöar, vattendrag, grundvatten och markområden för lång tid.

Ett enormt dagbrott i alunskifferlagren mitt i en levande kulturbygd är, enligt vår uppfattning, lika oacceptabel vare sig man säger sig vilja bryta uran eller vanadin. Risken för en förgiftning av Storsjön, vår viktigaste vattentäkt är alltför stor i båda fallen.

Oberoende av vilket mineral man i första hand säger sig vilja bryta leder exploatering i alunskiffer till allvarliga konsekvenser.

Vi är motståndare till ett stort dagbrott i alunskiffret nära Storsjön och anser att gruvplanerna bör kunna stoppas redan på prospekteringsstadiet. När det under lång tid, många år, finns planer på storskalig gruvbrytning riskerar detta att lägga en död hand över bygdens utveckling.

En kommun har vetorätt när brytning av uran blir aktuell. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. Vi anser att en kommun borde ges vetorätt redan vid prospektering i alunskiffer oberoende av vilken mineral man säger sig söka efter.

Sätt stopp för gruvplanerna i Oviken och ge kommunerna rätt att lägga in veto vid prospektering i alunskiffer. Det lokala inflytandet måste stärkas!

För vad betyder ett antal gruvjobb och ny infrastruktur om vi föröder grundförutsättningen för liv genom förstörd odlingsjord och förstört vatten?

Behovet av vanadin och andra jordartsmineraler måste lösas på annat sätt. Vi måste bli bättre på att återanvända det som redan finns i bruk och genom forskning och innovationer hitta nya sätt att utveckla batterier. Andra sätt än gigantiska dagbrott för att utvinna vanadin måste utvecklas.

En grön framtid kan inte bygga på ett svart landskap.

Per Åsling (C), riksdagen, Eva Hellstrand (C), Region JH, Bo Karlsson (C), Bergs kommun, Maria Söderberg (C), Krokoms kommun, Bosse Svensson (C), Östersunds kommun, Daniel Danielsson (C), Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons