Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: C: Ställ lika hårda krav på importerade livsmedel 

Annons

Som konsument vill du kunna köpa bra livsmedel till fördelaktiga priser. De flesta konsumenter tycker, i varje fall i teorin, att det är viktigt att maten har producerats med omsorg om djur, natur och miljö. Maten ska vara säker, närproducerad och välsmakande. Svenskt jordbruk, även det konventionella, uppfyller dessa krav.

Ändå har livsmedelsimporten vuxit drastiskt sedan EU-inträdet 1995. Trots att konsumtionen ökar minskar produktionen i Sverige. Idag importerar vi nästan hälften av den mat vi konsumerar, före EU-inträdet var självförsörjningsgraden ungefär 85 procent. 

Köttimporten har ökat kraftigt och importen av ost är sex gånger större än 1995. Detta samtidigt som det finns en stor potential att producera mer bra mat i ett hållbart jordbruk.

Livsmedelsstrategin, som antogs förra året, måste omsättas i praktiken med konkreta åtgärder! I grunden handlar det om att öka lönsamheten i det svenska jordbruket.

Självfallet behöver vi importera livsmedel som inte kan produceras i Sverige. I övrigt kan vi med fördel köpa svenskt. Enligt en konsumentundersökning från 2014 säger 67 procent av de tillfrågade att de gärna betalar lite mer för svenska råvaror.

Som konsumenter kan vi påverka mycket genom att välja svensk mat.

Men det gäller också att välja svenskt i praktiken när billigare importvaror lockar i affärsdiskarna. Den relativa kostnaden för mat har minskat, idag lägger ett genomsnittligt hushåll endast i snitt 12 procent av inkomsten på mat. Bra mat måste få kosta.

Som konsumenter kan vi påverka mycket genom att välja svensk mat. Men samhället har också ett stort ansvar. Den mat som importeras bör uppfylla samma krav som vi ställer på det som produceras i Sverige, såväl innehållsmässigt som när det gäller djurhållning.

Så är det inte i dag. Mycket kan säkerligen göras i de offentliga upphandlingarna, exempelvis när det gäller antibiotikaanvändning.

Medan detta arbete pågår uppmanar vi alla konsumenter att välja svenskt, gärna närproducerat.

Samtidigt som Sverige använder mycket lite antibiotika i djurhållningen importerar vi stora mängder kött från djur som fått mycket antibiotika i foder och vatten. Det är ohållbart. Lagstiftningen kan dessutom behöva skärpas såväl nationellt som på EU-nivå. 

Medan detta arbete pågår uppmanar vi alla konsumenter att välja svenskt, gärna närproducerat. Vi vill också uppmana handeln att göra det lätt att välja rätt. Låt svensk och lokalt producerad mat stå i fokus och våga vägra att ta hem tveksamt framställd mat.

På så sätt kan det svenska jordbruket utvecklas vidare och producera mer mat av hög kvalitet och med bästa möjliga djurskydd. En ökad självförsörjning har dessutom stor betydelse av beredskapsskäl.

Fler gårdar kan drivas vidare och utveckla sin produktion.

I vårt land – och inte minst i jordbrukslänen Gotland och Jämtland – finns goda förutsättningar att öka produktionen av bra mat. Fler gårdar kan drivas vidare och utveckla sin produktion. Gotländskt durumvete för pastaproduktion och produktion av högkvalitativa köttvaror i Jämtland är två exempel.

Det gäller att omsätta de vackra orden i livsmedelsstrategin i praktiken!

Håkan Larsson (C) ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun, Jämtland 

Joakim Samuelsson (C), ordförande Mellersta centerkretsen, Gotland

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons