Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Centern: Ledningen för Region JH har tappat fotfästet

Annons

Det är av största vikt att den politiska majoriteten i region Jämtland Härjedalen tar ledningen i att värna våra intressen. Vi ser tyvärr oroande tecken på att regionen riskerar att halka efter i utvecklingskraft. Just nu är det särskilt tre aktuella frågor som bekymrar oss: 

1) DEN UTEBLIVNA ELEKTRIFIERINGEN AV MERÅKERBANAN

Nyligen föreslog den norska regeringen att stryka elektrifieringen av järnvägen från Storlien till Trondheim ur sin statsbudget. Om detta sker riskerar vi att få vänta länge innan Tröndelag och Jämtland binds ihop till en fungerande arbetsmarknadsregion.

Företrädare för Centerpartiet i Jämtland har därför nyligen uppvaktat infrastrukturminister Tomas Eneroth. Jämtlands riksdagsledamot Per Åsling har dessutom skrivit ett brev till norska statsministern Erna Solberg och begärt ett möte. Den C-ledda oppositionen i regionen har föreslagit en blocköverskridande aktion för att lyfta frågan men blivit avvisade.

Vi frågar oss varför S- och M-majoriteten inte agerar mer kraftfullt? Vilka åtgärder har moderaterna vidtagit för att försöka påverka sitt systerparti i den norska regeringen? Vilka åtgärder har socialdemokraterna vidtagit för att påverka den svenska regeringen att agera i frågan? Det är bråttom, men än så länge visas få tecken på verkstad. 

2) VÅRT SÖNDERFALLANDE VÄGNÄT OCH JÄRNVÄGEN

Förslaget till nationell transportplan som regeringen nyligen presenterat innebär att länet under perioden 2018-2029 får en tilldelning på 521 miljoner kronor. Detta ska räcka till 604 mil väg. För att sätta det i relation kan vi jämföra med Blekinge län som får en tilldelning på 532 miljoner kr för 165 mil väg.

Det här är en orättvisa som inte kan accepteras. Vår region hamnar på efterkälken när det gäller kommunikationer och infrastruktur. I förlängningen leder det till att vår konkurrenskraft försämras jämfört med övriga landet.

Men vår regionledning tycks inte heller ta den här frågan på allvar. På det remissmöte med infrastrukturministern som hölls på Näringsdepartementet 25 oktober närvarade inte vår högsta regionledning. Varken regionråd eller ordförande i regionala utvecklingsnämnden prioriterade tillfället att framföra våra behov av bättre vägar och järnvägar. Det gjorde däremot övriga landsändars högsta politiska ledningar.

Till råga på allt sålde vår egen regionledning ut Jämtland Härjedalens presentation till förmån för en gemensam presentation tillsammans med övriga Norrlandslän. Detta innebar att hela norra Sveriges fokus blev satsningen på ”den bottniska korridoren”. Den satsning som ska binda ihop de norrländska kuststäderna i ett snabbt och effektivt järnvägsnät. De jämtländska behoven lyftes inte fram i mer än ett par bisatser.

Vi undrar varför regionledningen har hanterat frågan på detta svaga och undfallande sätt? Varför står inte regionledningen upp för vårt uppdämda behov av förbättrade vägar och järnvägar? 

3) AVVECKLINGEN AV GODS- OCH VARUTRANSPORTER

Regionledningen vill lägga ner Bussgods AB. Detta utan att konsekvenserna för gods- och varutransportsystem undersökts ordentligt. Nu framstår det som om regionledningen tror att den kan visa dådkraft genom att skära i kostnaderna för upphandlingen av nya bussar till Länstrafiken. Genom att slippa upphandla nya bussar med lastutrymme förväntar man sig ett lägre pris. Vi är djupt oroade över hur den ansvarslösa hanteringen av Bussgods AB kommer att påverka vår regions utvecklingskraft. 

Regionens ekonomi är i fritt fall. Utmaningen är svår. Det har vi respekt för. Men som det ser ut just nu verkar det som om också regionledningen har tappat fotfästet. Det framstår allt tydligare att det behövs ett nytt ledarskap för Region Jämtland Härjedalen.

Eva Hellstrand (C)

andre vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Jörgen Larsson (C)

ledamot regionala utvecklingsnämnden och vice ordförande infrastrukturutskottet

Can Savran (C)

ledamot regionala utvecklingsnämnden

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons