Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Civilministerns lovsång i regionfrågan är falsk

Annons

Debatten om regionbildning är frustrerande och bidrar varken till att förtydliga avsikten med reformen eller att öka samarbetet mellan olika intressenter i vår egen region.

Den stora bristen är den totala avsaknaden av sakligt underlag och tydliga mål för pågående process och för vad som ska uppnås.

Civilministern och SKL har totalt nonchalerat behovet av relevanta konsekvensanalyser och regionledningen har inte fått nödvändiga underlag för en trovärdig debatt. Därför har man inte kunnat förankra förslaget. Man har varit tomhänt och intrycket blir inkompetens.

Regionledningen skulle redan inledningsvis ställt krav på civilministern och SKL. Nu har man tvingats försvara en högst tveksam lösning och accepterat att det som gäller i storstadsområden också är tillämpligt i övriga Sverige.

Nu ordnade ideella krafter en bra och innehållsrik dag som gav många tankar. Ambitionen var att skapa ett möte för ökat informationsutbyte. Tyvärr blev reaktionerna från vissa håll att man kände sig påhoppade, och nu har sakfrågan åter hamnat i skuggan.

LÄS MER: Debatt i Östersund om storregion – Kristina Ernehed: ”Jag tycker att jag har lärt mig jättemycket” (13 november)

Anna Olofsson Frestadius hoppar av som ordförande för Hela Sverige ska leva: ”Debattklimatet är för hårt” (14 november)

Häromdagen lyssnade jag till interpellationsdebatten om regionbildning mellan Saila Quicklund och civilminister Shekarabi. Mitt intryck är entydigt: Shekarabi är ingen samhällsbyggare för en någorlunda likvärdig välfärd i hela landet.

Min reaktion är inte något partipolitiskt ställningstagande. Han svarar inte på de frågor som ställs utan visar total brist på empati och förståelse för vår situation med stora avstånd och minskande befolkningsunderlag.

Om Shekarabi får fortsätta kommer vi snabbt att uppleva en utveckling mot ett splittrat land med ökande klyftor. Regioner baserade på befolkningsunderlag är ingen lösning! Låt oss inte duperas av civilministerns lovsång. Den är falsk! Han överlåter åt andra att misslyckas.

Jag skulle önska att regionledningen agerade med målet att åstadkomma en kraftsamling i vår region och få ett slut på rådande inbördeskrig.

Kalla ihop företrädare för olika intressenter och sök samförstånd för ett antal strategiska frågor, upprätta en handlingsplan och se till att vi i regionen tar ledarstaven för vår framtid.

Nils Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons