Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Dålig strategi att misskreditera mig

Annons

Att som Christer Siwertsson (M) misskreditera mig är en dålig politisk strategi och särskilt när den är dåligt underbyggd.

Debatt: Regionen har nära samarbete även med Härjedalen (5 januari)

Jag har vid ett flertal tillfällen i olika forum uttryckt min oro angående den utveckling som sker särskilt för oss som bor längst bort från akutsjukhus och specialistvård.

Du anklagar mig för att inte ha uttryckt avvikande åsikter i regionfullmäktige, vilket är förvånande och en ren lögn.

I regionfullmäktige 21 oktober 2015 fanns på ärendelistan "Förändra stukturen för primärvården – paket 6 i långsiktig utvecklingsplan för god ekonomisk hushållning (från LS/1758/2012) (RS/968/2015)”. Där yttrar jag mig i frågan, du kan titta på webbsändningen om du inte tror mig.

Jag talar där bland annat om att ha en läkare på 14 mils avstånd och att det inte är acceptabelt. Sedan yrkar vi i KD på återremiss, och när det inte vinner gehör reserverar vi oss i frågan.

Nu är min fråga till dig Christer, du som är heltidsarvoderad politiker: Är det en medveten strategi från din sida att inte minnas eller att helt enkelt misstänkliggöra meningsmotståndare med flit för att försöka vinna egna poäng? Hur ska jag ge uttryck för mina åsikter om ingen lyssnar?

Härjedalen, Strömsund och Åre har oförändrat varit egna beredskapsområden under det gångna året, och i Sveg har det varit mestadels en läkare då ett avtal om obs-platserna har förutsatt en läkarlinje i Sveg. Avtalet sträckte sig till årsskiftet men har förlängts tre månader.

Under hösten har förändringar skett i Strömsund beträffande läkartillgången som vi hört många upprörda röster om i media. Mats Gärd (C) ställde en fråga vid senaste regionfullmäktige: ”Varför togs inget politiskt beslut om ändringar om jour och beredskap i Strömsunds kommun/primärvårdsområde?” Svaret var att det är en verksamhetsfråga.

Detsamma torde gälla för Härjedalen. Då blir det svårt att lägga fram alternativ om frågan inte ens kommer upp på dagordningen.

Jag undervärderar inte mina sjuksköterskekollegor eller mig själv, tvärtom. En sjuksköterskas ansvar och arbetsuppgifter är långt mer viktiga för mig än att utföra överkvalificerade uppgifter som kan utgöra en risk både för patienter och yrkeslegitimation. Artikeln om pojken i Strömsunds kommun som satte en enkrona i halsen (ÖP 7 januari) är tillräcklig för mig för att förstå allvaret i detta.

En avvikelserapport om det fallet är skriven från ambulanspersonalen som föreslår att rutinerna ändras så att det alltid finns möjlighet att få träffa en jourläkare oavsett dag och tid på dygnet. Jag kan bara instämma i detta.

Christer Siwertsson (M) pratar om en förändring med succé för länets invånare. Vari ligger succén?

Margareta Mahmoud Persson (KD)

sjuksköterska och ersättare i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons