Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: De flesta som söker sjukpenning får det beviljat

Annons

Det Försäkringskassan menar med "Laget Sverige" är att alla aktörer måste bidra för att få fler att återgå i arbete.

Debatt: Försäkringskassan bytte lagspel mot maktspel (11 december)

Bakgrunden är att sjukfrånvaron i landet ökar. Sjukpenningtalet som anger antalet ersatta dagar per person i sjukförsäkringen har stigit med cirka 80 procent sedan 2010.

Om vi vill vända trenden måste alla göra sin del. Det handlar om att arbetsgivare i högre grad arbetar för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen och anpassar arbetet till den anställdes förutsättningar, att vården ställer rätt diagnos och ger adekvat behandling till den sjukskrivne samt att läkarna förser Försäkringskassan med ett medicinskt underlag som visar hur sjukdomen påverkar förmågan att kunna arbeta.

Försäkringskassans uppdrag är att bedöma rätten till sjukpenning och att samordna individens rehabilitering.

I de allra flesta fall gör vi samma bedömning som den behandlande läkaren. Enligt en ISF-rapport från 2014, gick vi på läkarens linje i 98 procent av fallen. De flesta, cirka 95 procent av alla som söker sjukpenning, får det också beviljat.

Den skillnad i bedömningen som du beskriver är alltså ovanlig, men det är viktigt att den finns. Försäkringskassan är trots allt expert på hur socialförsäkringen är avsedd att tillämpas. Det är inte de yrkeskategorier du nämner.

Vi ska också vara medvetna om att det finns risker med att vara sjukskriven en lång tid. Redan efter två månader är det betydligt svårare att komma tillbaka från sjukdom.

Därför är det så viktigt att Försäkringskassan verkligen kontrollerar de uppgifter vi får, så att vi tar till vara på den arbetsförmåga som finns och att bara de som har rätt till ersättning, får den.

Här hittar du fler inlägg om Försäkringskassan

Lars-Åke Brattlund

chef för sjukförsäkringen Försäkringskassan

Charlott Ax

områdeschef Försäkringskassan Jämtland Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons