Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: En bredare skattedebatt behövs

Annons

Alliansen i Skatteutskottet har vid upprepade tillfällen kritiserat regeringen för bristfälliga underlag när man inför nya skatter. Man har till exempel inte kunnat presentera en ordentlig analys av vilka konsekvenserna blir av de skatter man inför.

Tyvärr får vi hela tiden nya exempel. Senast i raden är den så kallade solskatten.

Sedan 1 juli får den som producerar solenergi för eget bruk betala skatt för det, om effekten är över 255 kilowatt, vilket drabbar bland annat större privata hyresvärdar, sjukhus och kommunala bostadsbolag.

När skatten infördes skyllde regeringen på EU-kommissionen. Sverige har tidigare haft ett undantag från beskattning på just förnybar energi, men enligt regeringen krävde EU att det undantaget skulle avskaffas.

Men det visade sig vara fel. EU-kommissionen deklarerade tydligt att man inte alls ställt några sådana krav. Tvärtom påpekade EU-kommissionen att man gett grönt ljus till undantag från beskattning av förnybar energi i många andra medlemsländer.

Mot denna bakgrund har skatteutskottet kallat finansminister Magdalena Andersson till utskottet för att få en förklaring.

Kände man inte till EU-kommissionens inställning innan man införde skatten? Har regeringen överhuvudtaget ansökt om att få behålla undantaget? Det är några av de frågor vi vill ha svar på.

Turerna kring regeringens hantering av solskatten påminner om en bredare skattedebatt som måste upp på bordet. Hur ska det svenska skattesystemet se ut? Vilka skatter ska finnas? Hur höga eller låga ska de vara? Hur ska skatter styra vad och hur vi konsumerar?

Alliansen har lagt fram ett antal gemensamma motioner under hösten. Några av dem kräver att regeringens hantering av skattefrågor blir mer öppen och att arbetet med konsekvensanalyser förbättras avsevärt.

Hanteringen av solskatten visar tydligt att vi måste fortsätta driva regeringen framför oss i skattepolitiken.

Maria Malmer Stenergard (M)

skattepolitisk talesperson

Per Åsling (C)

ordförande i skatteutskottet

Mathis Sundin (L)

skattepolitisk talesperson

Larry Söder (KD)

skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons