Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Florian Stamm (MP): Det är smart att bygga nya cykelvägar

/

Annons

Det är smart att bygga nya cykelvägar. Östersund är en stad som växer och expanderar i en snabb takt. Fler boende innebär också ett ökat behov av transporter.

I många år planerades många städer utifrån bilen som det enda transportmedel. Bilen är på många sätt ett fantastiskt transportmedel, men bilen kräver också stora ytor och används ofta på ett mycket ineffektiv sätt.

Jämfört med en cykel behöver en bil 14 gånger så stor yta för att färdas i trafiken. I snitt finns det strax över 6 parkeringsplatser per bil och det är i snitt bara 1,2 personer som färdas i varje bil. Dessutom står bilen parkerad 95 procent av tiden.

I Östersund gör vi årligen många miljoner resor till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Utan dessa alternativ hade staden drabbats av en trafikinfarkt och det är också det vi ser i städer som valde bort alternativ till bilen och som tvingas till kostsamma anpassningar.

LÄS MER: Expressväg för cykel rör upp känslor: "Måste vara sämsta projektet någonsin." (7 december)

Förutom trängsel minskar vi även utsläpp, buller och olyckor. Luftföroreningar medför att mer än 5 000 varje år dör en för tidig död i Sverige. Och vi vet att transportsektorn står för en tredjedel av klimatgasernas utsläpp.

Bilen är också en orsak till att både vi vuxna och våra barn rör sig allt mindre. Vi vet att fysisk aktivitet avsevärt förbättrar folkhälsan och barnens inlärningsförmåga.

Därför är det smart att bygga ut kollektivtrafiken och gång- och cykelvägar. De expresscykelvägar som byggs och är medfinansierade av EU kommer att göra det enklare och säkrare att pendla in till centrum.

INSÄNDARE: Vansinnigt beslut om expresscykelväg (7 december)

I en stad som växer känns det naturligt att bygga om en av de stora infarterna. Det som har varit en infart förbi ett militärt område är numera en gata förbi ett bostadsområde.

Jag är medveten om att inte alla kan gå, cykla eller åka kollektivt. Men det är betydligt fler som skulle kunna göra det, och ska vi behålla en framkomlig infrastruktur för dem som inte har något alternativ till bilen, måste vi bli fler som väljer andra alternativ.

Florian Stamm (MP)

ordförande miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons