Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Föräldrar till för tidigt födda behöver kunna laga mat på sjukhuset

/

Annons

Kommer politikerna i Region Jämtland Härjedalen att ta ett positivt beslut för de allra minsta och utsatta, eller kommer de än en gång att få stryka på foten? 

Östersunds sjukhus har troligen den bästa vården i landet på neonatalavdelningen, men helt klart den sämsta förutsättningen när det gäller mathållningen för föräldrar vars barn behöver vård dygnet runt.

När ett barn föds för tidigt, blir allvarligt sjukt eller komplikationer uppstår vid förlossningen, är det barnet som är patienten. Inget konstigt med det, men när barnet är patient får föräldrarna köpa sin egen mat, trots att de också "ligger på sal" med sitt barn.

Det finns ingen möjlighet att själv laga mat på Östersunds sjukhus, vilket föräldrar kan göra på många andra sjukhus i landet.

När ett barn fötts för tidigt är det föräldern som, med hjälp av den kompetenta personalen, sköter barnet. Föräldern får ersättning av Försäkringskassan för vård av barn, eftersom barnet betecknas som "allvarligt sjuk" och behöver sina föräldrar dygnet runt. 

Med denna låga ersättning, i denna utsatta situation, så erbjuds föräldrarna att köpa sjukhusmaten som kostar 6 000 kronor per månad per förälder.

Om familjen skulle få samma möjligheter som nyblivna föräldrar på BB skulle det ändå kosta 3 000 kronor per månad per förälder. Sjukhusvistelsen på neonatalavdelningen är i genomsnitt två–fyra månader. 

Jag vädjar, med stöd av personalen på neonatalavdelningen, till politikerna i Region JH att besluta om att inrätta ett enkelt tillagningskök i närheten av avdelningen. En stor börda för familjen, och en stor vånda för personalen som ser verkligheten dagligen, skulle lindras.

Den kommunala socialtjänsten skulle också applådera ett sådant beslut, eftersom kommunerna ibland måste stötta familjer finansiellt på grund av den ansträngda ekonomiska situation som många familjer hamnar i när de får sjuka barn.

Fatta ett klokt beslut nu i februari när mitt medborgarförslag kommer upp på bordet. Köksstommen och köksredskapen har företagare i länet redan skänkt för detta ändamål.

Eva-Lena Blom

Jämtlands Väl, Krokom, samt mamma till Kjell-Ingvar som varit patient på neonatalavdelningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons