Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fortsätt med långsiktig satsning på Inlandsbanan

Annons

Destinationerna i Härjedalen och Berg har de senaste åren haft en stark utveckling.

Destination Vemdalen står för en stor del av gästnätterna med god hjälp av Lofsdalen och Funäsdalen. Från 2014 till 2015 såg vi en ökning av antalet gästnätter på 11 procent i Destination Vemdalen.

De senaste årens utveckling gör Härjedalen till den kommunen med flest gästnätter i hela regionen.

En viktig del i utvecklingen har varit satsningen på tågtrafik längs Inlandsbanan. På grund av osäkerhet kring fortsatt offentligt stöd riskerar den långsiktiga satsningen nu att gå förlorad.

Utöver en allmän hållbarhetsmedvetenhet ser vi i dag en trend där färre tar körkort och allt fler drar sig för att köra bil långa sträckor på hala vintervägar.

Exempelvis så är det endast 40 procent av de unga vuxna i Stockholm som har körkort. För en besöksnäring i Norrlands inland krävs det därför att man vågar tänka nytt och göra vad man kan för att förbättra tillgängligheten för framtidens besökare.

För några år sedan gjorde det lokala näringslivet i Härjedalen och Berg en bra och modig satsning med hjälp av Region Jämtland Härjedalen. Satsningen innebar utökad tågtrafik längs Inlandsbanan.

De senaste tre åren har det under vintersäsongerna gått dagliga avgångar mellan Mora och Östersund. Det lokala destinationsbolaget har till och med själva investerat i tågvagnar bara för att kunna försäkra sig om att långsiktigt kunna trygga tillgängligheten till destinationen.

På grund av osäkerhet kring fortsatt offentligt stöd riskerar det långsiktiga tänkandet nu att gå förlorat.

I andra delar av regionen talas det om stora satsningar för att möta efterfrågan inför VM-året 2019. Med hänsyn till att trafikströmmarna till Östersund är starkare i nord-sydlig riktning än i öst-västlig bör en fortsatt satsning längs Inlandsbanan vara ett fortsatt strategiskt vägval för stark regional utveckling.

Med hopp om en fortsatt långsiktig satsning på Inlandsbanan!

Marcus Ståhl

vd Destination Vemdalen

Robert Pettersson

ordförande Destination Vemdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons