Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Framtidens utmaningar kräver samverkan

Annons

År 2008 bestod Myssjö församling av 468 medlemmar. När församlingen året därpå gick samman med grannförsamlingen och Oviken-Myssjö församling bildades kom den att bestå av 1 615 medlemmar (i dag en bit över 1 400).

Församlingen är en del av Södra Jämtlands pastorat där fem församlingar, med tillsammans drygt 5 000 medlemmar, delar på resurser och hjälps åt med åtaganden och verksamhet gentemot församlingsborna.

Debatt: Det kan vara dags för ett kyrkouppror (1 februari)

Om Myssjö funnits som självständig församling i dag, eller om Myssjö-Ovikens församling inte skulle samverka med andra församlingar i ett pastorat, är det tveksamt om några hundra medlemmar – eller ett tusental – i längden skulle orka bekosta allt det som krävs av dagens kyrka.

Det är förståeligt att man, likt Lars-Einar Abrahamsson, ibland blickar tillbaka och tycker att det var bättre förr. Men för dem som har ansvar för Svenska kyrkan är det viktigt att se framåt.

En del församlingar i Härnösands stift har redan i dag svårt att klara till exempel arbetsmiljö och personalrekrytering. Men de strukturförändringar som nu genomförs i flera områden av stiftet är även en förberedelse för att möta framtidens stora utmaningar.

Genom att församlingar bildar ett gemensamt pastorat för att solidariskt hjälpas åt med tunga kompetens- och resurskrävande uppgifter – exempelvis administration och fastighetsförvaltning – kan gudstjänsterna, kyrkans sociala arbete och barn- och ungdomsverksamhet stå starkt trots att ekonomin enligt alla prognoser kommer att försämras.

Kajsa Åslin

pressekreterare Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons