Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Gör det gratis att åka med Stadsbussarna!

Annons

Östersunds kommun växer så det knakar, åtminstone när det gäller staden och dess omnejd. Det byggs snart sagt överallt och antalet innevånare ökar stadigt.

En fantastisk utveckling även om det till viss del är på bekostnad av länet i övrigt. Vem kunde ana detta efter den militära avvecklingen för ett antal år sedan?

Något som inte hängt med i denna utveckling är infrastrukturen avseende gator och vägar. I staden börjar det på vissa håll tidvis bli kaos i trafiken. Det har uppstått utifrån nämnda expansion och kraftigt ökad bilförsäljning.

Förutsättningarna för trafiken har snarare försämrats utifrån de åtgärder kommunen gjort och gör.

Se bara på Trondheimsvägen, en fyrfilig väg som nu förstörts utifrån byggande av expresscykelväg. Denna tidigare utomordentliga in- och utfart är inte att känna igen.

Här hittar du fler inlägg om expresscykelvägarna

Alternativa cykelvägar finns redan till och från Lugnvik. Kostnaden för ny cykelväg kunde ha använts på ett betydligt bättre sätt. Det är också många som redan vittnat om vägens förfall.

Även Brunflovägen har fått en expresscykelväg och försämrats för bilisterna. Vägen är nu rejält avsmalnad och med olika hinder. Exempelvis svårt att mötas när bilar har parkerat utmed vägen.

Detta projekt har också fått berättigad kritik. För närvarande har halva vägens sträcka byggts sönder men man planerar förstöra även resterande del. Även här finns alternativa cykelvägar. Ännu en stor och onödig kostnad.

Kommunen verkar inte inse verkligheten när man avsmalnar vägar för bilisterna med trafikstockningar som följd. Bilen kommer för lång tid att dominera trafikflödet om vi så vill eller inte. I dag finns många breda trottoarer, men hur många fotgängare utnyttjar dessa? Inte särskilt många med undantag av city-kärnan. Kan vi hoppas på fler cyklister?

Att bygga smarta trafiklösningar tycks inte vara kommunens bästa gren. En av få entusiaster är dock Florian Stamm (MP), ordförande i miljö- och samhällsnämnden. Därtill är han naturligtvis nödd och tvungen.

Avslutningsvis kan konstateras att det bästa sättet att snabbt komma tillrätta med alla köer och trafikstockningar är att införa gratis åkande med Stadsbussarna, vilket skulle gagna alla på ett positivt sätt. Dessutom bonus för miljön i Östersund med omnejd.

Rolf G. Swedbergh

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons