Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ingen ska någonsin hindras att delta i det offentliga samtalet eller rummet på grund av hat, hot eller våld

/
  • FI väljer att stanna hemma från Almedalen i år på grund av Nordiska motståndsrörelsens närvaro.

Annons

Jag skulle egentligen ha varit i Visby hela veckan. För tredje året i rad är jag projektledare för Feministiskt initiativ i Almedalen. Vi skulle ha torgtal varje dag på Donners plats och jag skulle vara i vårt Fika med Fi som skulle bjuda på fika varje eftermiddag. Men allt det ändrades när Region Gotland och Polisen beslöt att ge plats och utrymme åt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, med medlemmar dömda för mord, dråp och andra våldsbrott.

Blotta närvaron av den här organisationen utestänger många från att delta i det demokratiska samtalet. Deras hat vänder sig till alla som de inte anser passar in i deras nationalistiska dröm om ett Sverige som aldrig funnits, däribland asylsökande, romer, HBTQ+ och feminister. Flera av våra medlemmar som skulle ha varit på plats i Visby har på olika sätt under de senaste åren hotats av medlemmar från organisationen, allt ifrån mail med dödshot till att finnas med bild och namn på olika hemsidor knutna till organisationen. Deras närvaro tystar, genom hat och hot, viktiga röster och dödar det demokratiska samtalet.

När vi med anledning av beslutet fick göra om vår riskbedömning blev det tydligt att vi inte på långa vägar hade de resurser som behövdes för att skydda våra talespersoner och våra volontärer och därför beslöt vi att inte resa till Visby som organisation. Vi vill på så sätt markera mot legitimeringen av rasism och nazism och samtidigt visa vår solidaritet med alla de personer och organisationer, som på grund av det påtagliga hotet tvingas till tystnad på plats eller inte alls kan vara i Almedalen.

För att betona vikten av att en demokrati säkerställer att ingen skräms till tystnad bedriver vi en kampanj under veckan, #hjärterum. Runt om i landet placerades det under söndag morgon ut rosa skor, med texten #hjärterum, på platser som är viktiga för det offentliga samtalet. Vi gör det för att uppmärksamma vikten av att trygga allas rätt att ta plats i det offentliga rummet. Om vi vill fortsätta leva i en demokrati och behålla vårt öppna samhälle är det här livsviktigt. Skorna symboliserar att vi idag är många som känner det sexistiska och rasistiska hatet, hotet och våldet inpå bara skinnet. Vi tystas och det demokratiska samtalet dör ut. Konsekvenserna är förödande och påtagliga, för enskilda personer men också för ett samhälle där alla människor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Om du är på plats i Visby kan du hjälpa till att skapa hjärterum på Donnersplats, varje dag mellan 11-12, då vi egentligen skulle ha varit där och deltagit i det demokratiska samtalet. Skapa hjärterum för att säkra demokratin och trygga allas rätt till att ta plats. Där kan du visa din solidaritet med alla de som hindras att delta i det offentliga samtalet eller rummet på grund av hat, hot eller våld.

Med #hjärterum säger vi att vi aldrig kommer acceptera att antidemokratiska krafter tillåts delta i våra gemensamma politiska och demokratiska rum. I en demokrati gäller överenskommelsen om att alla människor är lika mycket värda. Därför vill feministiskt initiativ att regeringen ska förbjuda nazistisk organisering och att polisen inte ska ge nazistiska grupper rätt att hålla torgmöte. Ingen ska någonsin hindras att delta i det offentliga samtalet eller rummet på grund av hat, hot eller våld.

Ingrid Mårtensson, FI

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons