Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Investeringsstödet kan ge rimligare hyror

Annons

SCB publicerade nyligen siffror som visar att bostadsbyggandet äntligen tagit fart. Förra året påbörjades byggandet av över 50 000 lägenheter i flerbostadshus i Sverige.

Boverket räknade i fjol med att det behövs 710 000 nya bostäder fram till 2025, så byggtakten måste hålla i sig om vi ska komma i närheten av detta.

Det är dock lika viktigt att vi tänker på vem vi bygger för. Vem har råd att efterfråga det som byggs i dag?

Tidningen Hem & Hyras granskning visar att unga, pensionärer, låg- och medelinkomsttagare får lägga mer än halva sin inkomst för att bo i en nybyggd lägenhet.

Förutom att det är ohållbart för den enskilde hyresgästen, är det allvarligt för vår samhällsutveckling. Om en allt större andel av inkomsten går åt till att bo, då har man inte råd att konsumera annat. Det skadar näringslivet utanför bostads- och byggsektorn.

Det går att bygga till rimligare hyresnivåer. Ett sätt är att använda det investeringsstöd som regeringen infört för byggande av hyresrätter och studentbostäder; 2,7 miljarder kronor för i år och 3,2 miljarder de kommande åren.

Stödet har funnits att söka sedan 1 januari och är villkorat med en begränsad hyresnivå, vilket innebär att det kommer hyresgästerna till godo genom rimligare hyresnivåer.

Som exempel kan vi ta en nyproducerad tvåa i Östersund som med investeringsstödet hade haft drygt 1 000 kronor lägre månadshyra. Stödet erbjuds både allmännyttiga och privata fastighetsägare och vi hoppas att aktörerna tar möjligheten att bidra till att skapa bostäder som fler kan efterfråga.

En sådan aktör är det allmännyttiga bostadsbolaget Årehus som har sökt stödet för byggandet av cirka 60 lägenheter i Duved och Järpen.

Det är viktigt att våra kommunala bostadsbolag på detta viset går före och visar vägen. Det bör ligga i kommunpolitikernas intresse att det byggs till rimliga hyresnivåer. Kommunen har ett bostadsförsörjningsansvar och vi hoppas att det prioriteras framför exempelvis avkastning från bostadsbolaget.

Investeringsstödet är något som vi på Hyresgästföreningen länge har kämpat för och vi är förstås glada över att det nu finns. Det är viktigt att fortsätta hitta möjligheter att pressa produktionskostnaderna.

Jämte detta behövs en skattereform som utjämnar den orättvisa beskattningen av hyresrätten jämfört med det ägda boendet. Vi på Hyresgästföreningen arbetar hårt för att få igenom en sådan förändring och samverkar gärna med andra i den frågan.

Det är viktigt att komma ihåg att hyresrätter till rimliga hyresnivåer är en förutsättning för en fungerande bostadsmarknad och är därmed oerhört viktigt för hela vårt samhälle.

Anne-Christine Strömberg

ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons