Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Joel Nordqvist (M): Vi behöver fler friskolor i Östersund

/

Annons

Efter senaste kommunfullmäktige står det fortfarande klart att Socialdemokraternas motstånd till Internationella Engelska Skolan (IES) fortsätter.

Denna motvilja till valfrihet blottar en av de bärande ideologiska hörnstenarna i den socialistiska politiken; hellre jämn fördelning av undermålighet än chansen att kunna välja något bättre.

En etablering av IES skulle ge Östersunds kommun ett värdefullt tillskott inom utbildningsutbudet som saknas.

IES är en nationell succé med ett internationellt koncept som gjort den till Sveriges största friskola. I takt med en ökad globalisering och internationell marknadsekonomisk öppenhet så är en skola med ett världsspråk som sitt signum ett måste för en stad som vill bejaka framtidsutvecklingen.

Moderaterna har tidigare varit drivande i att Östersunds kommun bör ha arabiska och mandarin (kinesiska) som valbara tredje språk i skolan som en del i denna framtidssträvan.

Vi behöver fler friskolor med olika nischer, det bidrar till högre utbildningskvalité och bredare valmöjlighet för eleverna att hitta den utbildning som passar just dem bäst.

Det fria skolvalet har gjort klassresor möjliga i Sverige, chansen att inte behöva ärva ett utanförskap är en elevs bästa framtidsförsäkring. Det är denna möjlighet som S i Östersund nu nedmonterar genom sin behandling av IES.

Flera av länets privata utförare av välfärdstjänster har stigit fram när kommunen eller landstinget klivit tillbaka, både Böle byskola och Nya Närvården är exempel på detta. Böle byskola har dessutom klarat sig utan en enda anmärkning från skolinspektionen vid tidigare besök, någonting långt ifrån alla kommunala skolor klarar.

En etablering av IES skulle dessutom spara kommunen 200–300 miljoner kronor i skolinvesteringar, vilket vore välkommet för en kommunal investeringsbudget som snart är likt en uppblåst ballong balanserades på en hårtork.

S sviker inte bra valfriheten, de sviker även det ekonomiska ansvarstagandet när de väljer att behandla företag på detta sätt.

Med facit i handen är det tyvärr inte konstigt att Östersund nu sjunker i Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat. Tänk om fler företag med önskan om etablering möttes av denna föraktfulla attityd?

Joel Nordkvist (M)

vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons