Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Jonas Andersson (S) svarar om kommunchefen och Ragundas oppositionsråd: Fel att ge sig på enskilda tjänstemän

Annons

Mitt svar om hur de fackliga representanterna och kommunens anställda upplever oppositionsrådet Bo Bergströms påverkan på deras arbetsmiljö är oförändrat. Jag ifrågasätter inte deras upplevelse.

Däremot har vi som kommunstyrelse och fullmäktigeledamöter ett ansvar för att alltid verka för att arbetsmiljön är så god som möjligt.

Insändare: Så stryps oppositionen i Ragunda (28 november)

Mitt förtroende för Håkan Littzell som kommunchef är starkt och orubbat. Han har inte agerat på något sätt utanför sina befogenheter, utan har informerat oppositionsrådet och en till representant för AfR, om att personal signalerat missnöje med hur de upplever sig bemötta av oppositionsrådet och hur det påverkar deras arbetssituation.

Hur oppositionsrådet bedriver sin oppositionspolitik lägger jag mig inte i, men det gäller inte när anställda känner sig utsatta på personnivå, eller när deras arbetsinsats blir lidande på grund av ett okonventionellt och, enligt dem, konfrontativt sätt att försöka styra och ha åsikter kring deras arbete.

Detta skadar på kort sikt de enskilda tjänstemännen och på lång sikt hela vår kommun.

Politikens roll är att med det mandat väljarna gett oss, styra kommunen med hjälp av budgetram, mål och politiska beslut – inte att på detaljnivå försöka påverka enskilda tjänstemän i deras arbete för att plocka politiska poänger, eller driva fram åtgärder som gynnar ens sak.

Det är däri det okonventionella i oppositionsrådets sätt att bedriva politik finns. Det är jag, som representant för kommunens majoritet, som ska vara föremål för oppositionens politik och möjligen kritik, aldrig enskilda tjänstemän, varken på kommunchefsnivå eller lägre.

Låt oss ta en ideologisk, professionell och saklig debatt i de politiska organ vi har som spelplan. Inte ge oss på enskilda tjänstemän eller funktioner inom kommunens tjänstemannaorganisation. Det är inte så vårt politiska system är konstruerat, och det är långt under all anständighet i en modern demokrati.

Jonas Andersson (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons