Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kommundirektören: Ingen ska utsättas för hot och våld på sin arbetsplats

/

Annons

Varje dag går tusentals anställda på Östersunds kommun till sina arbeten. De jobbar inom skola, omsorg, vägar, parker, bibliotek, idrottsanläggningar och mycket mer. De gör Östersund till en ännu bättre plats för oss som lever här.

De som jobbar i kommunen är engagerade och ser till att samhällsservicen fungerar. Även om det ibland är knappt om resurser på sina håll så finns det en vilja och ett engagemang för det egna arbetet och medborgarna. Det är många som vittnar om just det. Och vi är stolta över att ha sådana medarbetare.

Tyvärr får våra anställda ibland klä skott för beslut som inte alla tycker om. I vintras fick exempelvis många av kommunens snöröjare utstå glåpord och hyttande nävar när de utförde sitt jobb.

Och förra veckan inträffade en liknande händelse; en bilist betedde sig illa mot en av våra anläggningsarbetare på Brunflovägen. Händelsen är polisanmäld och det är nu upp till de rättsvårdande instanserna att reda ut vad som hände.

Kommunen stänger Brunflovägen efter bråk mellan trafikant och gatuarbetare (9 oktober)

Hot och våld på jobbet kommer vi aldrig att acceptera – varken som arbetsgivare, arbetskamrater eller samhällsmedborgare. Det är kommunen som arbetsgivare som ska se till att arbetsmiljön är trygg och säker. Och det är också därför som arbetsledaren, helt riktigt, valt att stänga av vägsträckan där den hotfulla situationen uppstod.

Tonen är emellanåt råare i dag och en del tar sig friheten att uttrycka sitt missnöje på sätt som inte är okej. Det sker inte minst i sociala medier där några, ofta samma självutnämnda experter, anser sig ha rätten att kränka bland annat kommunanställda.

Det är lätt att få intryck av att det är många som är missnöjda. Att det är en stor del av Östersunds befolkning som är kritiska mot det mesta. Men så är det inte. Långt ifrån. Tvärtemot är det en mycket liten grupp som ständigt återkommer och vräker ur sig sitt missnöje.

Efter bråket på Brunflovägen – Facket: ”Våra medlemmar blir mordhotade” (10 oktober)

Det är viktigt att komma ihåg det. De som hörs mest är inte representativa för oss andra östersundare. Det kanske är dags att inte längre låta dem få höras mest? Att vi andra ska ta plats och visa varandra respekt och stöd i stället?

Självklart har alla rätt att uttrycka sin åsikt. Man har till och med rätt att bli arg. Men man har aldrig rätt att ge sig på individer, på nätet eller i verkligheten, som bara gör sitt jobb. Som gör det varje dag för att Östersund ska bli en ännu bättre plats att leva i. De förtjänar beröm, inte skäll.

Anders Wennerberg

kommundirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons