Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Köp inte ut alkohol till tonåringen

/

Annons

Bara 1 av 20 tonårsföräldrar är orolig för att tonåringen ska få alkohol från en vän eller ett syskon till nyår. Det visar en ny undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av Systembolaget, bland föräldrar till ungdomar mellan 13 och 19 år.

Samtidigt vet vi från CAN:s mätningar att den vanligaste langaren är en annan ung person.

Vi på Systembolaget vill vara oerhört tydliga: ett nej spelar roll. Nästan 60 procent av 16-åringarna skulle avstå från att dricka om de inte fick alkoholen från någon de känner väl (CAN 2016).

Ju mer och tidigare föräldrar väljer att prata med sina barn om alkohol, och att sätta tydliga gränser, desto enklare blir det att skjuta upp alkoholdebuten.

Var femte tonårsförälder, visar Sifos undersökning, tror att tonåringen kommer att försöka få tag på alkohol inför nyår.

Det är positivt att en hög andel av föräldrarna, hela nio av tio, har pratat med sitt barn om alkohol. Samtidigt bör betonas att det är ett samtal som behöver föras genom hela tonårstiden.

För många ungdomar är detta en sårbar tid i livet, där förändringar kan ske snabbt och nya sociala sammanhang uppstå. Ett rakt och tydligt nej hemifrån, i kombination med information om riskerna med tidig alkoholkonsumtion, är viktigt.

Som vän eller äldre syskon vill man gärna vara schysst, och se till att den som är yngre inte köper alkohol från någon okänd. Man tror att det är bättre att själv köpa ut, än att någon annan gör det.

Resonemanget bygger på omtanke, men tyvärr också på en felaktig utgångspunkt. Föreställningen om att ungdomar dricker i vilket fall kan låta rimlig, men den stämmer faktiskt inte med verkligheten, vilket siffrorna från CAN visar.

En tidig alkoholdebut ökar risken för alkoholberoende och missbruk senare i livet. Hjärnan är inte redo att hantera alkohol. Alkoholkonsumtion ökar risken för att hamna i situationer man som tonåring inte är mogen att hantera.

Genom att som förälder dels prata med din tonåring om att tacka nej till alkohol, dels prata med äldre syskon om att du inte vill att de köper ut, kan du skjuta upp både ditt barns och andra tonåringars alkoholdebut.

Vi på Systembolaget säljer inte till någon som vi misstänker för att langa. Våra medarbetare i butik är utbildade för att inte sälja till någon under 20, och för att neka köp vid misstänkt langning.

Men vi har också som individer ett ansvar – att stå på oss och säga nej. När vi vet att nästan 60 procent skulle avstå alkohol om de inte fick någon de känner väl, då vet vi att vårt nej har betydelse.

När var femte tonårsförälder tror att sonen eller dottern kommer försöka få tag på alkohol inför nyår, då är det viktigt att ta diskussionen kring köksbordet.

Magdalena Gerger

vd Systembolaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons