Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kortare serveringstider på krogen är bra för hälsan

/

Annons

Under onsdag 14 december har ni som är ledamöter i miljö- och samhällsnämnden ett viktigt beslut att fatta. Inför det beslutet kommer här några argument som sträcker sig långt bortom enbart bullerproblematik och god miljö för boende i närområdet.

Ledare: Äntligen kan klockan slå 03.00 även på krogen (14 december)

Det finns en stabil grund med forskningsunderlag som förespråkar kortare serveringstider. Något vi inom IOGT-NTO med väl underbyggda argument från aktuell forskning kontinuerligt försöker förmedla till politiker och andra aktörer.

LÄS MER: Nu ska krogarnas öppethållande avgöras (8 december)

Det är heller inte bara i Sverige man ser problematiken och kostnaderna för sen alkoholservering. Finlands inrikesminister gick nyligen ut och förespråkade kortare serveringstider, något som välkomnades av den finska rikspolischefen.

I oktober 2011 publicerade två ekonomer vid Lancaster University i England en rapport som visar att det finns tydliga samband mellan sjukskrivningar och serveringstider.

I Spanien var det tillåtet att servera alkohol fram till klockan 06.00 på morgonen. Det ändrades i lagen till klockan 03.00 och infördes vid olika tillfällen i respektive provins under början av 2000-talet.

Före 2005 skulle alkoholserveringen i England och Wales upphöra klockan 11.00 på kvällen. Efter 2005 ändrades lagen så att restauranger och pubar kunde ansöka om att servera fram till klockan 05.00.

I Spanien minskade sjukfrånvaron efter att serveringarna stängdes tidigare. I England och Wales ökade i stället sjukfrånvaron. Forskarna visar att hälsoproblemen också ökade i England och Wales efter att serveringstiderna förlängdes.

Det finns även tydliga samband mellan tiderna för alkoholservering och våldsutvecklingen.

Under 2008 införde 21 av de 50 största norska kommunerna inskränkningar i serveringstiderna. Redan efter kort tid rapporterade polisen om minskat våld.

För att ge en bild så rapporterade Horten att våldet gått ner med 20-25 procent efter ett år. Tönsberg rapporterade om en 37-procentig minskning av våldet efter 6 månader.

I Trondheim hade våldet i centrum under fjärde kvartalet 2008 minskat med 30 procent och i staden i sin helhet med 20 procent efter beslutet om kortare serveringstider.

Alla städer ovan kortade sina serveringstider till kl. 02.00. Liknande resultat kan även ses i Australien där man också under 2008 genomförde ett försök med kortare öppettider.

Alkohol och våld hänger ihop och längre serveringstider ökar våldet. Det visar forskning både från Sverige och internationellt. Därför tycker vi att det är läge att återremittera ärendet och ta del av forskning som tydligt visar på risker med längre öppettider.

Det borde stå klart att kortare serveringstider är bra för folkhälsan och för Östersund som en trygg och säker stad. När det trevliga tar slut tar våldet vid, och lyckas vi minska våldet kan det trevligare fortsätta både tryggare och längre.

Björn Karlsson

distriktsordförande IOGT-NTO Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons