Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Kurdistans viktiga folkomröstning är värd vårt stöd

Annons

Om mindre än två månader äger en stor utrikespolitisk händelse rum. En händelse som hamnat i medieskugga när ett annat viktigt fokus nu är att driva bort de islamistiska terroristerna i Daesh/IS från Irak och Syrien.

Men denna andra händelse kan påverka en redan krigshärjad och utsatt region fastän på ett positivt och demokratiskt sätt. För i skuggan av striderna i regionen ska människor i ett val få ta ställning om sin framtid.

Få svenskar eller västerlänningar överhuvudtaget känner till att 25 september kommer Kurdistans regionala regering (KRG) hålla en folkomröstning om medborgarna i regionen fortsatt vill tillhöra den irakiska regeringen i Bagdad eller kopplas till ett självständigt Kurdistan.

Detta val är viktigt för regionens framtid. För oss liberaler är frågan självklar. Rätten till självbestämmande är central. Vi ska alla ha rätt att bestämma över vår egen framtid. Det är principer som finns inom folkrätten och vi stödjer kurdernas rätt till självbestämmande och den process som säkerställer detta.

Vid landsmötet 2015 klubbade vi liberaler att vi ska verka för och stödja ett självständigt Kurdistan (Irak). Liberalerna har en lång tradition av solidaritet med Kurdistans folk och vi välkomnar därför med spänning utslaget av folkomröstningen och ser framemot att världen får en ny stat och Mellanöstern ännu en demokrati.

Dagens Irak befinner sig i ett kaos och försöken att bygga stabilitet har misslyckats gång på gång. Vi liberaler ser att Irak kommit att bli en så kallas "failed state", och vi anser att det vore bättre för alla parter om Irak och Kurdistan gick skilda vägar, så som Tjeckoslovakien 1992 delades i de båda staterna Tjeckien och Slovakien.

Om Iraks folk inte kan samexistera inom en och samma nationsgräns borde dem med demokratisk grund få utropa självständighet och hädanefter leva som goda grannar.

Samtidigt menar vi att minoriteter, som assyrier, syrianer och kaldéer i Nineveprovinsen, bör ges rätten till självstyren, vilket den irakiska regeringen faktiskt själva redan beslutat i januari 2014.

Liberalerna anser att Sverige ska välkomna det folkrättsliga och konstitutionella beslutet om en folkomröstning i Kurdistan och att vi avser att respektera utfallet av folkomröstningen samt erkänna staten Kurdistan.

Birgitta Ohlsson (L)

utrikespolitisk talesperson

Pär Löfstrand (L)

länsordförande JH

Serhat Uzun

Liberalerna Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons