Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: L: Fel väg att höja avgifterna i vården

Annons

En kraftig höjning av vårdavgifterna gjordes av för knappt ett år sedan, så att det kostar 300 kronor för besök hos både läkare och disktriktsköterska på våra hälsocentraler.

Ett led i de kraftiga åtgärderna för att rädda regionens ekonomi, påstår den nu blåröda politiska majoriteten av moderater och socialdemokrater. Så mycket mer av åtgärder har vi inte sett – snarare motsatsen.

Vi liberaler var mycket skeptiska och protesterade mot höjningen, då vi menar att många kan komma att avstå eller vänta med besök, och att allvarliga sjukdomstillstånd därmed inte kommer att upptäckas och behandlas i tid.

Det får rimligen till följd att trycket på sjukhusets akut- och specialistvård ökar, och avgiftshöjningens resultat i ökade intäkter äts upp av en än större kostnadsökning för sjukhusets verksamhet.

I höstas sa den blåröda majoriteten nej till vårt förslag om att inte invänta det nationella programmet med gratis vaccination som väntas inom ett par år, utan redan nu införa gratis vaccination mot influensa och lunginflammation för aktuella riskgrupper (alla över 65 år, kroniskt sjuka med flera), något som många landsting redan infört. I Jämtland Härjedalen har vi lägst andel vaccinerade i hela landet.

När nu regeringen från och med i somras införde avgiftsfri mammografi, så är det ytterligare ett bevis för att man nationellt vill prioritera förebyggande åtgärder genom att ta bort avgifterna för undersökningar och behandlingar som har detta syfte.

Nu väntar vi bara på att PSA-prov ska bli kostnadsfritt för män mellan 50 och 75 år, vilket är det ålderintervall där man kan rädda flest liv mot en död i prostatacancer.

Det kanske inte är alltför mycket att hoppas på, då Moderaternas bästa ämne inte är jämställdhet. De tycks snarare pressa socialdemokraterna till beslut som inte heller gagnar svaga grupper i samhället, utan bara gäller kortsiktig och inte framsynt ekonomi.

Vi anser att det är dags att även vår region anammar avgiftsfrihet för alla sjukdomsförebyggande undersökningar och behandlingar. Det bidrar till att lösa regionens ekonomiska moras, menar vi. Något som den blåröda majoriteten hittills visat sig oförmögen att hantera.

Lennart Ledin (L)

Mats El Kott (L)

ledamöter Region JH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons